Laatst las ik dit stukje in de krant. “Een op de 10 jonge moeders kampt na 2 jaar na de geboorte van hun kind nog altijd met pijn.” Geweldig dat ze hier in de krant ook aandacht aan besteden! Dagelijks kom ik het in de praktijk tegen. Vrouwen die al jaren kampen met pijn en dus ook met beperkingen na de bevalling van hun kindje. Vaak wordt er verteld dat het tijd nodig heeft of dat het normaal is na de bevalling: “het is ook een flinke aanslag op je lichaam en geest zo’n bevalling.”

Het kranten artikel tipt ook andere “kleine” problemen aan die kunnen voorkomen na een bevalling. Problemen bij seksualiteit, aanzienlijke schade aan weefsel. Ook (huid)zenuwen en spieren kunnen beschadigd zijn. Dit zijn natuurlijk geen kleine problemen die even snel op gesomd mogen worden. Ze kunnen erg veel invloed hebben op jouw als vrouw, jonge (werkende)moeder, maar ook als partner en dus in jullie relatie. Later schrijf ik hier ook over in andere blogs.

Pijn komt ergens vandaag. En of er een val aan vooraf gaat, stress of een bevalling, er moet uitgezocht worden wat de oorzaak is van de pijn. De bekkenfysiotherapeut heeft zich hierin gespecialiseerd. Samen wordt er na de intake, een lichamelijk onderzoek verricht. Daardoor kan er gericht therapie worden gegeven. Ik heb nog nooit een jonge moeder niet kunnen helpen.

Eindelijk in de krant, eindelijk nog meer wetenschappelijk onderzoek. Vooral het laatste stukje in de krant is zeer interessant: ze gaan nog meer onderzoek doen en dan vooral ‘om te begrijpen hoe klachten te voorkomen zijn. Ik weet het antwoord wel. De geregistreerde bekkenfysiotherapeut!

Liefs Regina
Neem contact op bij vragen of maak een afspraak met Regina Heesen geregistreerd bekkenfysiotherapeut.