Het is echt heel vervelend om verkouden te zijn, maar het kan geen kwaad voor jou of de baby. Misschien wil je graag neusspray gebruiken tegen de klachten. Maar kan dit wel in de zwangerschap? 

Neusspray mag je in principe niet meer gebruiken tijdens de zwangerschap, er zijn uitzonderingen. Overleg altijd eerst met jouw (huis)arts of verloskundige voordat je neusspray gaat gebruiken.
Zoutoplossing mag wel, de combinatie van water en zout maakt dat het snot dunner wordt en makkelijker los komt.

Waarom niet?

Neusspray kan een negatief effect hebben op de doorbloeding van de placenta en kan de bloeddruk verhogen.

Voor betrouwbare informatie over medicatie gebruik tijdens de zwangerschap kun je contact opnemen met het Medicatie advies voor zwangeren of het medicijn opzoeken op de website lareb.nl. Beide bronnen zijn betrouwbaar.

Tips

  • Goed slapen is niet altijd makkelijk tijdens de zwangerschap, toch is het één van de belangrijkste zaken. Je lichaam moet vechten om de verkoudheid uit te schakelen. Rust geeft jouw lichaam de tijd om dit gevecht aan te gaan!
  • Stomen kan er voor zorgen dat het snot goed los komt. Je kan ook een lepel menthol zalf of olie toevoegen.
  • Blijf voldoende drinken, bijvoorbeeld heet water met citroen. Je kan er zelfs een schepje honing bij doen. De honing werkt verzachtend voor de keel en de citroen geeft extra vitamine C.
  • Je kan jouw hoofdeind iets omhoog doen, hierdoor kun je beter ademen bij een verstopte neus
  • Slik je een multivitaminen speciaal voor mama’s? Daar zit namelijk zink in en dit verkort de verkoudheid.
  • Tip van oma: leg een halve ui naast je bed ☺

Koorts

Heb je ook koorts? Bel dan de verloskundige of de huisarts. Koorts is gevaarlijk voor jouw ongeboren kindje en de verloskundige/huisarts geeft jou aan wat je mag gebruiken om de koorts tegen te gaan.

Liefs Roos
Verloskundige

 

Bronnen
Lareb.nl
Farmacotherapeutisch Kompas
https://www.isala.nl/patientenfolders/7379-medicatie-adviespunt-zwangeren/