Misschien heb je een kinderwens, is je menstruatie uitgebleven of ‘voel’ je je zwanger? Allemaal redenen om een zwangerschapstest te doen.

Om te begrijpen hoe een zwangerschapstest werkt, ga ik eerst nog even terug naar de hormoonhuishouding in je lichaam. Wanneer het eitje zich namelijk gaat vestigen in de baarmoederwand, komt het hormoon HCG (Human choriongonadotrofine) vrij. Dit hormoon kunnen we terugvinden in ons bloed en in de urine.

Als je een zwangerschapstest doet, dan meet je dus de hoeveelheid HCG in je urine. De hoeveelheid HCG in je lichaam bereikt rond de 9 weken zwangerschapsduur z’n piek, maar je kan testen vanaf de dag dat je eigenlijk weer opnieuw ongesteld had moeten worden. Je mag ervan uit gaan dat de HCG-waarde hoog genoeg is om een positieve test te kunnen krijgen. Dit is het beste moment om een zwangerschapstest te doen.

Tip! Als je ochtendurine gebruikt heb je een grotere kans op een betrouwbare meting. Dat komt omdat de ochtendurine het sterkst geconcentreerd is.

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.

Bronnen
Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (69).