Als we de media mogen geloven, bevallen alle zwangere vrouwen liggend op de rug. Er zijn nog veel meer houdingen om aan te nemen tijdens de baring. Het is belangrijk om tijdens de bevalling een houding aan te nemen, waar jij je fijn bij voelt. Op deze manier heb je meer controle over jouw bevalling. Hieronder zet ik voor jou op een rijtje welke houdingen je tijdens de bevalling kunt aannemen. Ik heb onderscheid gemaakt in ‘houdingen om weeën op te vangen’ en ‘houdingen om te bevallen’.

Houdingen om weeën op te vangen
Op de bal
Een geboortebal is een hulpmiddel om weeën op te vangen. Je kunt erop zitten, maar ook op hangen. Je kunt de bal een beetje rollen. Veel vrouwen ervaren dit als prettig bij het opvangen van de weeën. Verschillende geboortecentra en ziekenhuizen hebben zo’n geboortebal.

Achterstevoren zittend op een stoel
Door achterstevoren op een stoel te zitten kun je gemakkelijk je rug laten masseren. Dit wordt vaak als prettig ervaren wanneer je last hebt van rugweeën. Daarnaast krijgt jouw baby de meeste ruimte, omdat jouw benen ver uit elkaar staan. Hierdoor daalt de baby gemakkelijker in.

Onder de douche
Heb je geen bad? Dan is de douche een goed alternatief om weeën op te vangen. Je ervaart onder de douche ook de warmte, die je in een bad ervaart. Veel vrouwen kunnen zich hierdoor beter ontspannen en ervaren minder pijn.

Wandelend
Sommige vrouwen vinden het fijn om te bewegen tijdens het opvangen van de weeën. Dit kan door rustig te wandelen of trap te lopen bijvoorbeeld. Als je wandelt, zijn de weeën vaak minder pijnlijk. Bewegen heeft een positief effect op de duur van de bevalling, mede door de werking van zwaartekracht. Daarnaast verlaagt rondlopen het risico op inknippen. Ook de kans dat er een verlostang nodig is of dat een keizersnede moet plaats vinden is kleiner. Wanneer de weeën in sterkte toenemen, is het advies om minder te lopen en een andere houding aan te nemen.

Liggend op de zij
Veel vrouwen ervaren deze houding als prettig tijdens het laatste stukje van de ontsluiting. Tevens kun je een warme kruik in je rug en tegen je buik leggen, waardoor je spieren zich beter kunnen ontspannen. Ook zijn er bij een zijligging minder vaak weeën, maar de weeën zijn wel efficiënter in vergelijking met een zittende positie.

Op het toilet
Het toilet is misschien niet de meeste voordehand liggende plek om te bevallen. Toch is zittend op het toilet een prima houding. Je zit in een natuurlijke houding, de zwaartekracht werkt mee, en je bent gewend om hier te ‘persen’. Daarnaast kun je eventuele ontlasting die tijdens het persen meekomt, direct wegspoelen. Zodra het hoofdje van jouw kindje tevoorschijn komt, moet je wel van het toilet af. Jouw verloskundige heeft anders te weinig ruimte om jouw kindje aan te pakken.

Houdingen om te bevallen

Liggend op de rug bevallen
Bij deze houding lig je op je rug met opgetrokken benen. Deze houding wordt meestal toegepast tijdens het persen. Wanneer je vermoeid bent kan dit een prettige houding zijn, omdat je tussen de weeën door even je ogen dicht kunt doen en kunt ontspannen.

De rugligging is de minst gunstige houding voor de bevalling. De zware baarmoeder drukt namelijk een bloedvat dat naar het hart loopt dicht, waardoor de doorbloeding van jouw hart en dus ook van de placenta vermindert. Daardoor daalt jouw bloeddruk en vermindert de zuurstofvoorziening van het kind. Ook is de rugligging geen gunstige houding omdat je tegen de zwaartekracht in moet persen. Daarnaast is de ingang van het bekken kleiner bij liggend op de rug bevallen in vergelijking met hurkend bevallen.

Vrouwen hebben liggend op hun rug meestal de pijnlijkste weeën. Toch vindt de bevalling vaak op de rug plaats omdat dit handiger is voor de zorgverlener.

Hurkend bevallen
Doordat in deze houding de druk op de bekkenbodem een beetje vergroot is, wordt de persdrang verstrekt en voel je goed in welke richting je moet persen. Het is wel belangrijk om tijdens het hurken een steuntje te zoeken, om stabiel te zitten. Dat kan door te leunen op de knieën van iemand die achter je zit op een stoel of bank. Daarnaast wordt de bekkenuitgang in de hurkhouding 30% groter, waardoor de baby meer ruimte heeft om eruit te komen. De hurkhouding heeft daarbij het voordeel dat de barende, in tegenstelling tot wanneer zij plat op de rug perst, niet tegen de zwaartekracht in hoeft te persen.

Op handen en knieën bevallen: all fours
Bij deze houding wordt het kindje achter jou geboren. Het kindje wordt dan tussen de benen door naar voren geschoven, zodat je het kunt oppakken. De voordelen die bij hurkend bevallen worden besproken gelden ook voor deze houding. Daarnaast kun je bij deze houding naar voren leunen wanneer de uitdrijving te vlot gaat. Op deze manier rem je de zwaartekracht een beetje en is de kans op inscheuren kleiner.

Op de baarkruk bevallen
Een baarkruk is een kruk met een gat erin. Op de baarkruk bevallen lijkt veel op hurkend bevallen. In tegenstelling tot hurkend bevallen worden jouw benen ondersteund wanneer je op de baarkruk zit. Door een baarkruk bestaat echter de neiging om de hele bevalling in dezelfde houding te persen terwijl het advies is om af te wisselen.

Rechtop
Voor rechtop weeën opvangen en bevallen gelden dezelfde voordelen die benoemd zijn bij ‘bevallen op de baarkruk’ en ‘hurkend bevallen’. Je maakt gebruik van de zwaartekracht, de weeën zijn effectiever én er is een betere zuurstoftoevoer naar jouw baby. Veel vrouwen vinden het fijn om samen met iemand te ‘schuifelen’. En op deze manier komt er ook nog eens meer van het bevalhormoon oxytocine vrij!

De knieënhouding op bed of op de bank
Ook bij deze houding werkt de zwaartekracht mee en vergroot je je bekken. Een ander voordeel van deze houding is dat je tussen de weeën door tussen de kussens kunt zakken om even uit te rusten. Op deze manier kun je krachten verzamelen voor de volgende wee.

Bevallen in bad
Badbevallingen worden steeds populairder. Het warme water ontspant en verzacht weeën pijn. Hierdoor vragen vrouwen, die in bad bevallen, minder snel om pijnstilling. Ook stimuleert het water de aanmaak van oxytocine. En dat zorgt voor effectieve weeën. Daarnaast ben je in water gewichtloos. Hierdoor kun je gemakkelijker andere houdingen aannemen waardoor je meer ruimte in je bekken creëert en er dus meer ruimte voor je kindje is. Lees hier meer over een badbevalling.

De voordelen van verticaal bevallen zijn:

 • Je voelt minder pijn tijdens de weeën;
 • Je hebt minder behoefte aan medicijnen tegen de pijn;
 • De bevalling duurt ongeveer een uur korter dan wanneer je veel ligt;
 • Je hebt meer controle. Je voelt je minder afhankelijk dan wanneer je op bed ligt;
 • Het persen is minder pijnlijk en gaat makkelijker;
 • Het persen duurt minder lang;
 • De kans op inknippen of een vacuümpomp is kleiner;
 • Het ritme van het hart van jouw baby is minder vaak afwijkend;
 • Er worden minder kunstverlossingen verricht.

Nadelen van verticaal bevallen zijn:

 • Je kunt meer bloedverlies hebben dan wanneer je liggend perst;
 • Het kan vermoeiend zijn om lang te staan.

Welke houding past bij jou?
Probeer tijdens de weeën en gedurende het persen verschillende houdingen. Op deze manier kan je het beste ontdekken wat bij jou past!

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)

 

Voor GZNDenzo schreef Roos een tekst over baringshoudingen, lees de tekst hier.

Bronnen

 • KNOV Handreiking “Baringshoudingen tijdens de uitdrijving”
 • Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum