De ramadan komt er weer aan! Dit is de negende maand van de islamitische maandkalender. Wanneer je moslim bent, wordt er als gezonde volwassene van je verwacht dat je gaat vasten. Je eet en drinkt dan niet in de uren tussen de zonsopgang en zonsondergang. Maar wat als je borstvoeding geeft? Heeft het vasten invloed op de borstvoeding? En hoe kan je dit het beste combineren? 

Wat is de invloed van de ramadan op het geven van borstvoeding? 

Als je borstvoeding geeft of net bent bevallen heb je niet de plicht om te vasten tijdens de ramadan, deze keuze mag je zelf maken. Als je ervoor kiest om niet te vasten tijdens de ramadan, dien je de gemiste dagen op een ander moment in te halen. 

 Omdat je overdag tijdens de ramadan niet kunt eten en drinken heb je minder energie dan normaal. Als je borstvoeding geeft blijft je lichaam moedermelk aanmaken en dit kost je lichaam behoorlijk wat energie, wat niet opgekrikt kan worden met eten of drinken. Hierdoor kun je je overdag flink vermoeid voelen.  

 Veel vrouwen krijgen tijdens de ramadan te weinig voedingsstoffen binnen. Ook wordt de opname van onder ander ijzer geremd door het vele thee drinken. Het is daarom heel belangrijk om ’s nachts voldoende en gevarieerd te eten en te drinken.  

 Verschillende onderzoeken laten zien dat er veranderingen kunnen optreden in de samenstelling van je moedermelk, er is geen eenduidig antwoord of deze veranderingen de gezondheid van het kind kunnen beïnvloedenUit de onderzoeken kwam ook naar voren dat de productie van je moedermelk wat kan teruglopen, let er daarom extra op of je baby na het voeden echt voldaan is en geef zo nodig gekolfde melk of kunstvoeding bij 

 

 Hoe kan ik borstvoeding combineren met het vasten in de ramadan? 

Kies je ervoor om mee te doen met de ramadan terwijl je borstvoeding geeft? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om het zo goed mogelijk te laten verlopen: 

  • Vóórdat de ramadan begint kun je zorgen voor een voorraad gekolfde melk, bewaar dit in de koelkast of de vriezer. 
  • Laat je kindje als het donker is en jij ook mag drinken, zoveel mogelijk aan de borst drinken. Het kan zijn dat je kindje overdag dan minder vaak aan de borst wil drinken. 
  • Kolf na het avondeten of ’s nachts wat extra moedermelk zodat je dit de volgende dag aan je kindje kan geven.  
  • Is je kindje ouder dan 6 maanden? Dan kun je hem/haar overdag vaste voeding geven en ’s avonds borstvoeding.  
  • Wanneer je twijfelt of je kindje voldoende moedermelk binnenkrijgt, kun je elke week tijdens het inloopspreekuur van het consultatiebureau je kindje laten wegen.  
  • Drink minstens 2 liter water per dag en verdeel dit over de momenten waarop je wel mag drinken. Is je urine donker en/of ruikt het sterk? Dan krijg je te weinig vocht binnen. 
  • Eet en drink zo gevarieerd mogelijk. Drinkt naast thee ook water en vruchten- of groentesap. Eet liever niet te veel zoetigheid, maar kies vezelrijk eten, zoals groente, fruit en volkorenbrood. 
  • Luister naar je eigen lichaam en kijk goed naar je kindje. Als je je niet goed voelt kun je het vasten ook een aantal dagen overslaan, deze dagen kun je later weer inhalen.  

  

Liefs, Maud
Verloskundige (i.o.) 

 

 Bronnen: