Al héél lang kijk je uit naar het moment: de eerste ontmoeting met je kindje. En dan is het ineens voorbij… Veel verdriet en ongeloof… De watermethode is een mooie manier van opbaren. Je kunt je kindje laten bewonderen aan je omgeving en het kan je helpen bij het rouwproces.  

  

Wat is de watermethode? 

De watermethode is een eenvoudige manier om je kindje in op te baren. Het kan worden toegepast bij elke zwangerschapsduur. Je overleden kindje wordt in een kom of bakje met koud kraanwater gelegd. In het water neemt je kindje de natuurlijke houding aande foetushouding. Je kindje lijkt te zweven in het water. Het water wordt koud gehouden door koelelementen of ijsblokjes. Bij warm weer kun je het bakje met je overleden kindje ook ‘s nachts in de koelkast zetten.

Het is handig om het water dagelijks te verversen, anders gaat het water verkleuren en krijgt het water een andere reuk. Het water ververs je door onder de kraan het water langzaam in het bakje te laten stromen en over te laten lopen. Een andere optie is om je kindje eruit te halen om het water te verversen. Veel ouders vinden dit een fijne handeling. Door deze handeling hebben ze het gevoel dat ze hun kindje aan het verzorgen zijn. 

 

Waarom opbaren met de watermethode? 

Als je kindje wordt geboren is het vaak donker van kleur. Door het water krijgt je kindje een mooiere kleur. Ook de lipjes en nageltjes kleuren weer mooi roze. Het huidje is nog niet geschikt voor de buitenlucht. Door het water blijft het huidje soepel en intact. Het lijfje wordt in het water ook voller, doordat de huid vocht op neemt. Het kindje is onder water makkelijk aan te raken of uit het water te halen. Je kindje kleurt dan vaak weer iets donkerder. Ook zie je snel een deukje ontstaan van je hand of vinger. Zodra het kindje in het water wordt teruggelegd, verdwijnt de donkere kleur en het deukje weer. Kortom: water is de beste omgeving voor een kwetsbare huid.

 

De watermethode is alleen geschikt vóór een obductie. Een obductie is een onderzoek van het lichaam van je kindje. Door dit onderzoek kan er meer duidelijkheid worden gekregen over eventuele lichamelijke afwijkingen. Het is verstandig om dit eerst even te overleggen met de arts. De watermethode is niet geschikt na obductie. 

 

Wat kan ik doen om mijn kindje zo mooi mogelijk te laten zien? 

Je kindje kan tot een week mooi worden gehouden in het koude water. In plaats van een bak of kom, kun je ook een mooie vaas of schaal gebruiken. Voor een mooie ondergrond, leg je er bijvoorbeeld een doek onder. Tijdens de wateropbaring kun je ook bloemetjes of kruiden in het water doen.  

Haal je kindje pas op de dag van de begrafenis of crematie uit het water. Zo voorkom je dat je kindje snel donkerder van kleur wordt. Daarna kleed je je kindje aan en zorg je dat hij of zij koel blijft.  

Door het maken van foto’s van je kindje in het water, maak je mooie herinneringen, die je kunnen helpen bij het rouwproces! 

 

Liefs, Evi
Verloskundige (
i.o) 

 

Bronnen 

  • Tiemens- v. Putten, I.; Molewijk-Herbrink, J. De watermethode. http://www.watermethode.nl/ 

 

 

De twee meest gestelde vragen: 

  1. Tot welke zwangerschapsduur kun je de watermethode toepassen?
    De watermethode kan worden toegepast bij overleden kindjes van elke zwangerschapsduur.
  1. Hoelang kan ik mijn kindje in het water bewaren?
    Je kunt je kindje een week mooi houden in het water. Na een week gaat de kleur van je kindje veranderen en lijkt de huid meer opgezwollen. Dit komt omdat de huid steeds meer water opneemt.