Na de bevalling is het heel normaal om bloedverlies te hebben. Dit bloedverlies ontstaat doordat je baarmoeder weer krimpt naar zijn oorspronkelijke staat en het wondoppervlak, van waar jouw placenta heeft vastgezeten, geneest.
Dit bloedverlies kan gewoonlijk 4 tot 6 weken aanhouden. Het bloedverlies kan van kleur veranderen, roze of bruin waarna het vaak aan het einde van deze periode nog alleen een witte of gele afscheiding is.

Je zult merken dat het bloedverlies toeneemt naarmate je weer meer gaat bewegen na de bevalling. Dit is heel normaal en kan geen kwaad. Soms merk je dat je wat meer bloedverlies hebt als je baby aan de borst drinkt. Dat is een goed teken! Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor deze krimpt en je even wat meer bloed verliest. Oxytocine komt ook vrij wanneer je (met je baby) knuffelt of wanneer je je op andere momenten erg gelukkig voelt.

Daarnaast is het verliezen van stolsel ook een normaal en veel voorkomend verschijnsel. Een stolsel is een ophoping van bloed, die soms wel zo groot als een tennisbal kan zijn. Wanneer je 2 grote stolsels in een korte tijd verliest, kan dit afwijkend zijn. Twijfel je, voel je je niet lekker of maak je je zorgen, bel dan laagdrempelig je verloskundige.

Het is normaal om je kraamverband elke 3 uur te moeten vervangen. Wanneer je elk kwartier een vol kraamverband hebt, dan is er sprake van te veel bloedverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben, je verloskundige kan beoordelen of deze hoeveelheid inderdaad te veel is, en of er extra maatregelen genomen moeten worden om het bloedverlies te verminderen.

Tips en adviezen:

  • Gebruik een matrasbeschermer om doorlekken te voorkomen, vooral in de eerste tijd na de bevalling kan het bloedverlies meer zijn dan je bij een menstruatie gewend bent.
  • Gebruik geen tampons zolang je bloedverlies hebt van de bevalling; er is een grotere kans op infectie vanwege het wondoppervlak dat in je baarmoeder ontstaan is bij het loskomen van de placenta.
  • Om de hierboven beschreven reden wordt het ook afgeraden om in bad te gaan of seksuele gemeenschap te hebben zolang je bloedverlies hebt van de bevalling.

Het is belangrijk om te onthouden dat er veel variatie mogelijk is in de hoeveelheid bloedverlies die je kan hebben na de bevalling. Bel de verloskundige wanneer je elk kwartier je kraamverband moet verwisselen, je koorts hebt of wanneer je twijfelt over de hoeveelheid van je bloedverlies.

Liefs, Pia
Verloskundige

Bronnen
Heineman, 7e druk H17.4
http://deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/209/bloedverlies/
https://www.zwangerschapsloket.nl/bevalling/bloedverlies-na-de-bevalling/
http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Borstvoeding/Informatie_per_onderwerp/Fysiologie/Oxytocine