In de zwangerschap hebben jouw buik en buikspieren veranderingen ondergaan. In een niet-zwangere staat liggen de rechte buikspieren tegen elkaar aan. Diastase is het wijken van de rechte buikspieren. Ik leg hieronder uit hoe dat komt en hoe dit weer herstelt.

Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren groter is dan normaal spreek je van een diastase. Een diastase kan verschillende oorzaken hebben en leidt soms tot klachten. Eén van die oorzaken is de zwangerschap.

Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit te groot (buikdruk) of is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide.

Tijdens de zwangerschap neemt de druk toe door het groeiende kindje en neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook normaal en zelfs noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt dit langer en verdient dit extra aandacht.

Dit is ook de reden dat je tijdens de zwangerschap je rechte buikspieren niet mag trainen. Dan is de kans groot dat de diastase blijft, omdat de spieren zo sterk zijn.

Als jij na zes weken op nacontrole bij jouw verloskundige komt, kan de verloskundige naar de diastase voelen. Dit kun je zelf ook:

Ga op je rug liggen, trek je knieën op en til je hoofd en schouders op. Voel naar je buikspieren. Voel je tussen de linker- en rechterhelft een tussenruimte (voelt als een kuiltje), dan zijn jouw buikspieren nog niet helemaal gesloten. Wanneer jij geen tussenruimte meer voelt, is er geen sprake van diastase.

In verband met blijvende diastase mogen de eerste zes weken alleen de schuine buikspieren getraind worden, daarna ook de rechte buikspieren.

Bij zwangerschap is een diastase niet te voorkomen. Het is nodig om je buik te laten groeien.

In conditie blijven tijdens een zwangerschap is heel belangrijk, voor zowel moeder als kind. En wat dan ‘goed’ is, is voor iedereen anders en moet per persoon bekeken worden.

Je kunt het beste op de nacontrole na zes weken bij jouw verloskundige de diastase laten controleren. Op basis daarvan kan zij jou het beste adviseren wat in jouw situatie het beste is.

Liefs, Tisha
Verloskundige i.o.

Bronnen
Diastasenetwerk Nederland. (z.d.). Diastasenetwerk Nederland. Geraadpleegd op 17 januari 2019, van https://diastase.info
Prins, M., Roosmalen, J. van., Scherjon, S. & Smit, Y. (2015) Praktische Verloskunde. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum