Als we Facebook en Instagram moeten geloven, zit iedereen continu op een roze wolk na het krijgen van een kindje. Rooskleurige verhalen en mierzoete kiekjes vliegen je om de oren. Het zou zomaar kunnen dat jij je niet zo voelt. Wáár is die roze wolk waar iedereen het over heeft?! Vanbinnen voel je je vast dankbaar en ben je blij dat je baby er is, maar je wordt ook overspoeld met angsten en gevoelens van verdriet, twijfel en onzekerheid. Wat is er aan de hand?

Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat elke nieuwe ouder last heeft van twijfels en onzekerheid. De welbekende kraamtranen komen bij jou, als moeder zijnde, terecht dankzij die fijne hormonen die na de bevalling helemaal van slag zijn. Heel normaal. Maar het kan ook zo zijn dat je je na de kraamtranen somber en neerslachtig blijft voelen. Dat het gevoel van ‘het komt wel goed’ er nog even niet is. Misschien heb je zelfs nachtmerries over de bevalling of over wat de toekomst zal brengen en kun je daar niet van slapen. Het zou kunnen dat er dan meer aan de hand is.

Je voelt je somber, opgelaten en bent snel geïrriteerd. Dagelijkse taken vergen veel energie en het liefst lig je de hele dag in bed. Je slaapt niet goed, eet niet goed en kunt je moeilijk concentreren. Je kunt geen peil trekken op je stemming en voelt je onzeker. Het zijn klachten waar je je als moeder ook in kunt herkennen zonder dat je last hebt van een postnatale depressie.

Het verschil tussen kraamtranen en een postnatale depressie is voornamelijk de duur en het tijdstip waarin het zich ontwikkelt. Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten dat kraamtranen rond de 4e of 5e dag in de kraamweek ontstaan en vanzelf weer verdwijnen. Een postnatale depressie laat vaak langer op zich wachten en ontwikkelt zich trager. Een postnatale depressie gaat ook niet zomaar weg. Waar je je bij kraamtranen al beter kunt gaan voelen als je even lekker verwend wordt en goed kan rusten, helpt dat bij een depressie niet of nauwelijks. Een behandeling met gesprekstherapie en vaak ook medicatie is nodig. Daarna verdwijnen de klachten vaak binnen een paar weken.

Hoort dit erbij of zit er iets toch niet helemaal goed? Als de sombere, angstige en gespannen gevoelens lang aanhouden en niet vanzelf weggaan, is het raadzaam om aan te kloppen bij de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater die je kan helpen om van je klachten af te komen.

Waarom een postnatale depressie ontstaat, is niet helemaal duidelijk. We weten dat 10 – 20% van de vrouwen depressieve klachten krijgt tijdens de zwangerschap of in de eerste maanden na de bevalling. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een combinatie van de hormonen in je lijf, ervaringen die je meeneemt uit je verleden en een stukje persoonlijkheid of erfelijke aanleg. Zelf kun je er niets aan doen en overkomt het je. Ook na een miskraam of abortus kun je last krijgen van een postnatale depressie. Wees ook in die gevallen alert op hoe je je voelt en trek op tijd aan de bel. Ook wanneer je merkt dat iemand in je omgeving niet zichzelf is, is het belangrijk dit bespreekbaar te maken en actie te ondernemen. Een postnatale depressie kan namelijk ook bij vaders/partners ontstaan.

Schaam je niet wanneer je dit soort gevoelens krijgt. Het komt vaker voor dan je denkt en je kunt er niets aan doen. Schakel hulp in om je zo snel mogelijk weer beter te voelen.

Liefs, Pia
Verloskundige

Bronnen
Heineman 7e druk H17.7
http://www.lichtopdepressie.nl/stemmingsstoornissen/postnatale-depressie/
http://www.lkpz.nl/patienten-depressie.php