De meeste baby’s hebben in de eerste maanden last van darmkrampjes. Dit is niet ernstig, maar kan wel vervelend zijn. Hieronder lees je wat oorzaken van deze krampjes kunnen zijn en tips tegen de krampjes.

Oorzaak

Vaak beginnen de krampjes na de tweede week en is er tussen de zes en acht weken een piek.

In de meeste gevallen gaat het om fysiologische (normale) krampjes. Dit komt omdat het maagdarmstelsel nog in ontwikkeling is. Hierdoor gaat het verteren en verwerken van voeding nog niet zo goed. Rond zes maanden zijn de darmen van je kindje rijp en zijn de krampjes over.

Sommige baby’s drinken snel en slikken veel lucht in tijdens het drinken. Door deze lucht gaan de darmen uitzetten en dat veroorzaakt de buikpijn.

Als je kindje borstvoeding krijgt, kunnen krampjes ook veroorzaakt worden door de hoeveelheid en samenstelling van de borstvoeding. Tijdens een voeding verandert de samenstelling van de moedermelk. Hoe meer melk er gedronken wordt, hoe vetter de melk wordt. Dus voormelk heeft een lager vetgehalte, maar bevat meer melksuikers dan achtermelk. Indien je kindje veel voormelk krijgt, komt deze melk snel in de darmen terecht en moeten de darmen de grote hoeveelheid verwerken. Dit kunnen zij eigenlijk niet goed aan en daardoor ontstaan de darmkrampjes. Achtermelk bevat een hoger vetgehalte en vet blijft wat langer in de maag hangen. Het is dus belangrijk dat je kindje de eerste borst altijd goed leegdrinkt en dat je de tweede borst pas aanbiedt als je kindje de eerste borst zelf heeft losgelaten of in slaap is gevallen na een efficiënte voeding. Soms zie je dat je kindje reageert op iets wat jij hebt gegeten. Iets wat jij eet, komt namelijk in de moedermelk terecht.

Borstgevoede baby’s hebben meestal geen obstipatie, omdat moedermelk juist laxerend is. Juist de vettere achtermelk kan de darmwerking stimuleren. Daarnaast bevordert zuigen de darmwerking en ontspant.

Tips

  • Laat je kindje lang genoeg aan de borst drinken, zodat het ook de achtermelk binnenkrijgt.
  • Het is belangrijk om je kindje rustig te voeden. Neem de tijd en probeer je baby na elke voeding te laten boeren.
  • Gebruik warmte door bijvoorbeeld een warme doek op het buikje van de baby te leggen of een warm badje te geven.
  • Masseer het buikje van je kindje met de klok mee.
  • Geef tegendruk tegen het buikje aan door bijvoorbeeld je kindje op de buik op je onderarm en het hoofdje bij je elleboog te leggen.
  • Maak voorzichtig fietsbewegingen met de benen van je kindje.
  • Draag je kindje in een draagdoek

Tot slot is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of consultatiebureau als jij je zorgen maakt of je kindje te veel huilt.

Liefs, Tisha
Verloskundige i.o.

Bronnen