Vorige week vroeg jouw beste vriendin of je ‘het’ alweer had geprobeerd? ‘Het’? Je schrok een beetje van de vraag, te midden van de nachten vol borstvoeding en een lieve, zachte baby tegen je aan was seks wel het laatste waar je aan dacht. De vraag maakt je onzeker. Er is een hoop gebeurd daaronder en je hebt je nog niet echt opgewonden gevoeld. Deze vraag kun je verwachten van je allerbeste vriendin, maar ook je verloskundige stelt deze vraag bij de controle zes weken na je bevalling. Het is een hele persoonlijke en intieme vraag, maar wel een belangrijke vraag. De antwoorden wisselen per vrouw: de ene wel, de andere niet. Waarom? Wat is er eigenlijk allemaal anders geworden? En wat is van invloed op jouw seksleven?

Psychische verandering
Je leven is niet meer zoals voor de bevalling. Je bent ouder geworden. Als het jullie eerste kindje is, is er voor het eerst een derde in het spel. Je baby kan je energielevel flink doen dalen door minder nachtrust. Een verlaagde energielevel zorgt voor een verlaagd libido, waardoor gemeenschap pijnlijker kan zijn en een orgasme moeilijker bereikt wordt. Je partner kan zich buitengesloten gevoelen: het draait de eerste maanden vooral om jullie baby.

Fysieke verandering
Vrouwen die weer seks hebben gehad na de bevalling omschrijven het vaak als ‘het voelde als de eerste keer’. Je lijf is hoe dan ook veranderd en nog aan het herstellen. En dan kan seks voelen als ‘moeten’. 80% van de vrouwen geeft aan problemen te hebben met seksualiteit in de eerst drie maanden. Na een half jaar is dat nog ruim 60%. Mochten de klachten langer duren, aarzel dan niet om contact op te nemen met een bekkenbodemspecialist.

Vaginale veranderingen
Klachten worden vooral veroorzaakt door een droge vagina door een veranderde hormoonhuishouding en door beschadigingen of hechtingen in het gebied van de schaamlippen en clitoris. Was de schade groter, in de vorm van een knip, dan hebben vrouwen na zes maanden vaker geen gemeenschap gehad. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Pijn en angst zijn de meest voorkomende.

Borstvoeding
Geef je borstvoeding dan kunnen lekkende tepels onplezierig zijn. Tijdens een orgasme komt oxytocine vrij. Oxytocine stimuleert je borst en dat kan zorgen voor lekkende tepels.
Het kan zijn dat je tepels niet reageren op seksuele prikkels en jij een heel ander gevoel bij je borsten hebt, omdat ze een andere, niet seksuele functie hebben op dit moment.

Wees geduldig en praat met elkaar
Doe het rustig aan. Doe het pas als je er klaar voor bent, niet eerder. Minder dan de helft van de vrouwen heeft seks binnen zes weken na de bevalling (32%). De seksuoloog die tijdens het vak seksuologie les gaf zei: ‘Seks heeft veel meer laatjes dan alleen penetratie. Seksualiteit draait om samenzijn en intimiteit.’ Dus praat er over met je partner, neem je tijd en vul de tijd samen anders in als je nog niet aan penetratie toe bent, denk hierbij aan kussen, strelen, masseren. Zoek het samen uit en wees eerlijk in wat goed voor je voelt.

De eerste keer
Wil je het wel weer proberen, kies dan een moment waarop jullie allebei in stemming zijn. Probeer te genieten van elkaars lichaam zonder specifieke verwachtingen over waar het naartoe gaat. Zorg dat je voldoende opgewonden bent, daardoor zal je vagina vochtiger zal zijn. Gebruik eventueel een glijmiddel op waterbasis. Zorg dat je goed bij je partner aangeeft wat goed voelt en wat niet werkt.
Om lekkende borsten tegen te gaan kan het helpen om de baby voor het vrijen te laten drinken of om vooraf melk af te kolven. De melkstroom stopt ook als er wat tegendruk wordt gegeven op te tepels.
Voldoende tijd zou helemaal ideaal zijn, maar ja… een baby is als een tikkende tijdbom: een poepluier houdt helaas geen rekening met jouw tijd…

Als het pijnlijk blijft
Het is niet normaal als vrijen pijn blijft doen. Zoek dan hulp bij een bekkenbodemspecialist of gynaecoloog die gespecialiseerd in seksuologie.

Liefs Jentje
Verloskundige (i.o.).

Bronnen

  • Prins M, Roosmalen J van, Scherjon S & Smit Y. Praktische verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2009.