De eerste week na de geboorte van jullie baby, komt de kraamverzorgende bij jou in huis. Wat zijn de precieze taken van de kraamverzorgende in deze week eigenlijk?

De taken van een kraamverzorgende
De kraamverzorgende begeleidt jou en je gezin in de eerste week na de geboorte van jullie baby. Zij is er om jullie de best mogelijke start te geven. Zij zorgt ervoor dat je goed kunt herstellen van de bevalling. Daarnaast leert ze jullie als kersverse ouders alles wat je moet weten om aan het einde van de kraamweek zelf verder te kunnen. De kraamverzorgende is de ogen en de oren van de verloskundige. Zij houdt jou en de baby in de gaten. Wanneer zij mogelijke complicaties ziet, meldt zij dit bij de verloskundige. 

Verzorging en controles
De kraamverzorgende voert dagelijks controles uit bij jou en de baby. Bij de moeder controleert ze onder andere de baarmoederstand, borsten, hartslag, temperatuur, benen en de hoeveelheid bloedverlies. Bij het kindje controleert ze de temperatuur, huidskleur, poep- en plasluiers, het navelstompje en soms ook het gewicht. Daarnaast helpt ze bij douchen en wassen als dit nodig is. Ook biedt ze een luisterend oor. Je bent namelijk net moeder geworden en je zit vaak vol met emoties.

Observeren, signaleren en rapporteren
Eén van de belangrijkste taken van de kraamverzorgende is observeren en signaleren. Wanneer iets niet goed gaat, ziet zij dit. Ze komt dan meteen in actie door met de verloskundige en/of huisarts contact op te nemen. Daarnaast schrijft zij al haar bevindingen op. Deze draagt zij over aan de verloskundige en/of huisarts.

Voorlichting en instructie
De kraamverzorgende wordt continue bijgeschoold. Zo is ze op de hoogte van alle onderwerpen die met de kraamtijd te maken hebben. Hierover geef zij voorlichting aan jullie. Dit gaat onder andere over huilgedrag, wiegendood en ontzwangeren. Ze geeft tips en adviezen over borst– en flesvoeding en helpt bij het verschonen en wassen van jullie baby.

Waarborgen hygiëne
Een andere taak van de kraamverzorgende is om voor goede hygiëne te zorgen ter voorkoming van infecties. Daarom zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de flesjes en borstkolf worden uitgekookt. Daarnaast verschoont ze het kraambed en het bedje van de baby. Ook maakt ze de badkamer en toiletten schoon. 

Huishoudelijke taken
Afhankelijk van het aantal uren, en in overleg met jullie, neemt de kraamverzorgende een aantal huishoudelijke taken over. Zo kan ze helpen bij het doen van de was en bij het stofzuigen van jullie slaapkamer en/of bij die van jullie baby.

Verlengde kraamzorg, uitgestelde kraamzorg en couveuse nazorg
Soms is het noodzakelijk om extra uren in te zetten of moet de zorg worden verlengd. Dit gaat altijd in overleg met de verloskundige. Wanneer jullie baby tot tien dagen na de geboorte in het ziekenhuis heeft moeten blijven, is het vaak mogelijk om hierna thuis nog kraamzorg te krijgen. Dit wordt couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg genoemd. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij te vroeg geboren baby’s.

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)