Zwangerschap is een bijzondere periode, die normaal 37 tot 42 weken duurt. In die tijd groeit en ontwikkelt jullie kindje. Soms kondigt een kindje zich al eerder aan: een vroeggeboorte. Maar wat is een vroeggeboorte precies? En hoe komt dat?

Wat is een vroeggeboorte?

In ongeveer 7% van alle zwangerschappen begint de bevalling ruim vóór de uitgerekende datum. Als de bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent, heet dit een vroeggeboorte. Verloskundigen noemen dit ook wel een premature of preterme bevalling.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een vroeggeboorte: regelmatige en pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder (vroegtijdige weeën), lage rugpijn, bloedverlies en vruchtwaterverlies (vroegtijdig breken van de vliezen). Neem laagdrempelig contact op met je verloskundige als je twijfelt over bepaalde symptomen.

In de tweede helft van je zwangerschap kun je meer last hebben van samentrekkingen van je baarmoeder, dit zijn ‘oefenweeën’ (harde buiken). Deze weeën zijn meestal niet pijnlijk en er zit geen regelmaat in. Dit is een normaal verschijnsel. Als je gedurende een tot twee uur regelmatige, pijnlijke weeën hebt, die iedere 4-5 minuten terugkomen en ongeveer 60 seconden duren, dan spreken we van “echte” weeën. Neem dan contact op met je verloskundige.

In de meeste gevallen is de oorzaak van een vroeggeboorte onbekend. Als je in verwachting bent van meer dan één kind (een meerlingzwangerschap), te veel vruchtwater, het te vroeg breken van de vliezen of een infectie kunnen wel oorzaken zijn van een vroeggeboorte.

Welk onderzoek wordt er gedaan bij vroegtijdige weeën?

Als er signalen zijn dat de bevalling eerder begint, verwijst de verloskundige je naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt er een onderzoek gedaan. De verloskundige of gynaecoloog kijkt of je kindje te vroeg geboren dreigt te worden. Er wordt een inwendig onderzoek gedaan om te kijken of je ontsluiting hebt. Met een echo en een hartfilmpje (CTG) wordt er gekeken naar de conditie van je kindje. Verder wordt er bij jou bloed geprikt en een urineonderzoek gedaan.

Wat gebeurt er als mijn bevalling te vroeg begint?

De behandeling is afhankelijk van het termijn van je zwangerschap, de conditie van je kindje en hoeveel ontsluiting je hebt. Bedrust en behandeling van een eventuele infectie zorgen er vaak voor dat de weeën minder worden. Er kunnen ook medicijnen worden toegediend: weeënremmers. Deze medicijnen verminderen of stoppen de weeën voor een paar uren of dagen. Deze extra tijd is belangrijk om de conditie en de kansen van je kindje te verbeteren. Weeënremmers worden niet altijd gegeven, dit hangt van een aantal zaken af. In de tussentijd kun je ook een ander medicijn krijgen. Het medicijn zorgt ervoor dat de longen van je kindje rijper worden. Hierdoor kan je kindje bij de geboorte makkelijker ademhalen. Dit gebeurt tot een bepaald aantal weken en is per regio verschillend.

Heb je al een aantal centimeter ontsluiting? Zet de bevalling door? Dan is de kans klein dat de bevalling kan worden uitgesteld. Een vroeggeboren kindje heeft na de bevalling specifieke zorg nodig, omdat het erg kwetsbaar kan zijn. Hiervoor word je soms na een ander ziekenhuis verplaatst. In het ziekenhuis worden jullie als aanstaande ouders goed voorbereid en krijgen jullie na de bevalling extra hulp en steun.

 

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o)

 

Bronnen

  • Dreigende vroeggeboorte. Opgehaald van: radboudumc.nl: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/dreigende-vroeggeboorte
  • Post, J.; Croon, M. (2011). De grote geboortegids. Amsterdam : Thoeris.
  • Prins, M.; Roosmalen, J.; Scherjon, S; Smit, Y. (2019). Praktische verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

 

De meest gestelde vragen:

  1. Wat is een vroeggeboorte?
    Een zwangerschap duurt normaal tussen de 37 en 42 weken. Wanneer je eerder bevalt dan 37 weken, noemen we dit een vroeggeboorte.
  2. Wat is de herhalingskans?
    Je kans op een vroeggeboorte is groter als je bij een vorige zwangerschap ook te vroeg bevallen vent. Hoe groot je kans precies is, is niet altijd te zeggen. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen met een eerde vroeggeboorte, zal bij een volgende zwangerschap weer te vroeg bevallen.