Het einde van de zwangerschap en daarmee de komst van jouw kindje is in zicht. Wat kan jij nu eigenlijk gaan verwachten van jouw bevalling? Iedere bevalling is uniek en verloopt anders, maar wat jij zeker gaat krijgen zijn weeën. Maar wat zijn dat eigenlijk en hoe komen deze op gang?

 

Het op gang komen van de bevalling is een proces, waarbij zowel jij als je kindje betrokken zijn. In de laatste maanden van de zwangerschap gaat je baarmoeder zich voorbereiden op de bevalling en gaat deze alvast ‘oefenen’. Dit vindt plaats onder de noemer ‘harde buiken’. Harde buiken zijn, net als weeën, samentrekkingen van de baarmoeder. Hoe meer je richting je bevalling gaat, hoe meer harde buiken er kunnen optreden. Dit kan je aan het twijfelen brengen of de bevalling nu wel of niet al begonnen is. Vaak worden een aantal harde buiken achter elkaar al gezien als het begin van de bevalling en kan het voorkomen dat het daarna weer afzwakt.

Een groot verschil tussen harde buiken en het echte begin van de bevalling is dat de harde buiken onregelmatig komen. Ze kunnen wat langer blijven of kort, maar worden niet krachtiger en gaan niet langer duren. Daarbij kunnen ze als niet prettig of pijnlijk worden ervaren, maar kan je tijdens de harde buik nog wel praten. Een ander belangrijk verschil is, dat harde buiken de baarmoeder voorbereiden op de bevalling, maar nog geen ontsluiting veroorzaken. De harde buiken kunnen doorzetten of weer afzwakken. Vaak als ze afzwakken wordt dit als een teleurstelling gezien. Echter zijn deze harde buiken nodig voor de voorbereiding op de bevalling.

Tip: bij harde buiken of de eerste weeën, kunnen ontspannen liggen, in bad of onder de douche gaan of een kruik verlichting geven.

Als de bevalling wel doorzet worden de weeën steeds sterker, komen ze sneller op elkaar en kan je niet meer praten tijdens de wee. Weeën worden door het hormoon oxytocine veroorzaakt. In het begin zijn de weeën vaak nog kort en onregelmatig. Als de bevalling echt begonnen is, worden ze ook steeds regelmatiger en is er een vast patroon. Hierbij zit er tussen elke wee een rustpauze waarin er geen wee is en je geen pijn voelt. Deze pauze is gemiddeld tussen de 2-3 minuten.

Lees ook: herkennen start bevalling!

Het doel van weeën is om ontsluiting te creëren waardoor je kindje vanuit je baarmoeder via het baringskanaal geboren kan worden.

Ontsluitingsweeën zijn pijnlijk en naarmate de ontsluiting vordert steeds moeilijker weg te zuchten. Bij een ontsluiting van 10 cm wordt gesproken van volledige ontsluiting. Wanneer het kindje door de weeën diep genoeg is ingedaald in het bekken, gaan ontsluitingsweeën over in persweeën.
Persweeën zijn weeën waarbij je op het hoogtepunt, de wee niet meer kan wegzuchten en de drang voelt om met de wee mee te drukken. Als de ontsluiting, indaling en de weeën goed zijn, dan is het tijd om tijdens de weeën te gaan persen. Meteen daarna kun je je kindje eindelijk bewonderen.

 

Liefs, Francis
Verloskundige i.o.

Bronnen

  • Offerhaus, P., Boer, J. d., & Daemers, D. (2006). Niet-vorderende ontsluiting. Deventer: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.
  • Prins, M., Roosmalen, J. v., Scherjon, S., & Smit, Y. (2014). Praktische Verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.