Hoe lang gaat mijn bevalling duren? Die vraag zal vast een keer in je opgekomen zijn. De duur van de bevalling verschilt per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Er is vooraf dus ook niet vast te stellen hoelang de bevalling gaat duren.


Ontsluitingsperiode
Hoe lang de ontsluitingsperiode duurt is afhankelijk van een hoop factoren, onder andere: hoeveelste kindje je krijgt, hoe sterk de weeën zijn, hoe je conditie is en hoe je mentale gesteldheid is. De verloskundige of gynaecoloog kan jou het best observeren om te bepalen of de bevalling echt is begonnen.

De ontsluitingsperiode is te verdelen in een voorbereidende of latente fase en in de actieve fase. De actieve fase begint wanneer de weeën in kracht en frequentie toenemen. Dit is vanaf ongeveer 3-4 centimeter ontsluiting.

Vóór de actieve fase, is de latente fase. Hierbij zijn de eerste weeën voelbaar, maar er zit nog veel tijd tussen de weeën. In de latente fase wordt de baarmoederhals soepeler en dunner en komen er de eerste centimeters ontsluiting. Het lichaam bereidt zich voor op de actieve fase. De gemiddelde duur van de latente fase bij zwangere vrouwen die hun eerste kindje verwachten, is ongeveer zeven uur. Bij zwangeren die al een keer zijn bevallen, duurt het gemiddeld vijf uur.

Ga je van je eerste kindje bevallen? Dan neemt in de actieve fase de ontsluiting toe met ongeveer 1-2 cm per uur. Als je al een keer eerder bent bevallen, duurt deze fase korter.

Bevallen is geen exacte wiskunde. Soms verloopt een bevalling veel sneller. Ook kan het ontsluiten langzamer duren dan gewenst. Lees daar meer over in het volgende artikel: niet-vorderende ontsluiting.

De persfase
Hoe lang je nodig hebt om te persen is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Of dit je eerste kindje is;
  • Hoe krachtig de weeën zijn;
  • Welke houding je hebt tijdens het persen. Als je op je rug ligt kan het iets langer duren dan je bijvoorbeeld een verticale houding aanneemt en de zwaartekracht mee kan werken;
  • Ligging van de baby;
  • Eenling of tweeling;
  • Grootte van de baby.

Van de vrouwen die voor de eerste keer bevallen, is 70% binnen een uur persen bevallen. Ben je al een keer bevallen? Dan is het zo dat 90% binnen een half uur persen bevallen is.

 

Maar onthoud vooral: focus je tijdens de bevalling op jezelf en de weeën, niet op de tijd. Iedere bevalling is anders. Jouw zorgverlener houdt de tijd wel in de gaten.

 

Liefs, Tisha
Verloskundige i.o.

 

Bronnen