Je bent net bevallen; ligt thuis bij te komen in bed of bent alweer op weg vanuit het ziekenhuis naar huis. En dan? Wat gebeurt er de eerste 24 uur met je kindje?

In Nederland is het gebruikelijk om kraamzorg te krijgen wanneer je bent bevallen. Er zijn verschillende kraamzorgbureaus (je verloskundige zal je op een aantal wijzen). Een kraamverzorgster helpt jou en je partner (en eventuele andere kinderen) met de aanpassingen aan jullie nieuwe leven; hoe doe je een baby in bad? Hoe verwissel je een luier? Ze helpt je ook bij de borst- en/of flesvoeding. Ze is jullie eerste aanspreekpunt in de kraamweek en zal overleggen met de verloskundige waar nodig.

Wanneer je bent bevallen hangt het er vanaf wanneer de kraamverzorgster voor het eerst komt. Sommige bureaus bieden ‘opstartzorg’ aan. Dan komt de kraamverzorgster jullie helpen wanneer je thuis komt uit het ziekenhuis. Ze legt dan van alles uit over veilig slapen, voedingen, kruiken en wanneer je de verloskundige moet bellen wanneer iets niet helemaal lekker gaat. Als je aan het begin van de dag bevalt komt de kraamzorg, meestal, de hele dag.

In die eerste 24 uur met je kindje hoeft er eigenlijk niet zoveel. Jullie moeten aan elkaar wennen, oefenen met de voedingen en natuurlijk bijkomen. Zorg dan ook dat je voldoende rust krijgt!

Jullie leren om je kindje elke keer te verschonen en te temperaturen wanneer je gaat voeden en wat je moet doen als de temperatuur niet goed is. Pasgeboren baby’s hebben namelijk vaak nog veel moeite om hun temperatuur op peil te houden. Zorg er daarom voor dat je 2 kruiken in huis hebt (welke precies? Dat kan het kraambureau of je verloskundige je vertellen).

Ook zal er geadviseerd worden om als kersverse moeder veel te plassen (om het bloedverlies in te perken) en eventuele hechtingen goed te blijven spoelen. Ook is het belangrijk om je eigen temperatuur op te nemen en te letten op je bloedverlies.

Alle belangrijke dingen voor de kraamweek worden vertelt en in de gaten gehouden door de kraamzorg en de verloskundige. Op deze manier hebben jullie de tijd voor wat je als kersverse ouder het liefste doet; genieten van je baby!

Liefs, Tessa
Verloskundige (i.o.)

Bron
Prins, M., Roosmalen, J. v., Scherjon, S., & Smit, Y. (2014). Praktische verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.