Eindelijk: je baby is geboren! Dacht je eindelijk van alle weeën af te zijn, krijg je er opeens wéér last van. Meestal heb je dan last van naweeën. Naweeën zijn vervelend en kunnen pijnlijk zijn. Maar is het precies, waarom heb je ze en wat kun je ertegen doen? 

Wat zijn naweeën?

Na de geboorte van je kindje en de placenta ontstaan er naweeën. Vrouwen beschrijven het vaak als een menstruatieachtig gevoel. Vrouwen die bevallen zijn van hun eerste kindje, hebben er vaak minder last van of de weeën zijn minder pijnlijk. Vrouwen die zijn bevallen van hun tweede kindje of meerdere kindje ervaren ze frequenter en ze zijn vaak ook pijnlijker. Ook na een bevalling met een keizersnede kunnen naweeën ontstaan.

Wat is het nut van naweeën?

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Ze helpen de baarmoeder samen te trekken, waardoor de baarmoeder naar zijn normale grootte krimpt. Door het samentrekken vermindert ook het bloedverlies.

De baarmoeder kan makkelijker terug krimpen naar zijn originele grootte na een eerste bevalling. Het terug krimpen verloopt moeizamer naarmate de baarmoeder vaker is uitgerekt. Na een tweede of derde bevalling heb je vaak meer last van naweeën.

Tijdens de borstvoeding kun je meer naweeën ervaren. Dit komt doordat er tijdens de borstvoeding een hormoon vrijkomt: oxytocine. Oxytocine helpt de baarmoeder bij het samentrekken. Het is dus een mooi natuurlijk mechanisme dat door borstvoeding te geven je baarmoeder weer terug gaat naar de oude vorm en grootte en het bloedverlies vermindert.

Hoe lang duren ze?

De duur van naweeën zijn verschillend. Meestal neemt de intensiteit na vier tot vijf dagen af. Heel soms kan het wel een tot twee weken aanhouden.

Wat kun je er tegen doen?

Naweeën zijn vervelend en kunnen flink pijnlijk zijn. Sommige vrouwen hebben hier dagen last van en andere slechts enkele uren. Iedereen ervaart dit anders. Als je er niet van slaapt, mag je gerust een paracetamol nemen. Je rust weegt ruimschoots op tegen een pijnstiller. Een volle blaas kan er ook voor zorgen dat je baarmoeder niet goed kan krimpen. Het is belangrijk dat je regelmatig je blaas leegt. Verder is rust in de kraamweek ook belangrijk!

 

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o)

 

Bronnen

  • Post, J.; Croon, M. (2011). De grote geboortegids. Amsterdam : Thoeris.
  • Prins, M.; Roosmalen, J.; Scherjon, S; Smit, Y. (2009). Praktische verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.