Niet alleen moeders, ook vaders kunnen na de geboorte van hun kindje een depressie krijgen. Hun nieuwe rol, de grote verantwoordelijkheid en veranderde hormonen kunnen ervoor zorgen dat jij, het als vader, even niet meer ziet zitten.

 

Wat is een postnatale depressie?

Een postnatale depressie is een depressie bij ouders na de geboorte van hun kindje.

Vrouwen, maar ook mannen kunnen depressieve gevoelens hebben. Vijf tot tien procent van de vaders hebben een postnatale depressie. Meestal krijgen mannen deze klachten pas een half jaar na de geboorte, omdat hun vrouw over het algemeen dan weer is hersteld en de je dan pas toekomt aan je eigen verwerking.

Welke symptomen kunnen voorkomen?

De klachten en verschijnselen van een depressie na de bevalling verschillen niet veel van een ‘gewone’ depressie. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

 • Je bent somber, prikkelbaar en angstig.
 • Je worstelt met negatieve gedachten.
 • Je hebt nergens zin in en komt nergens toe.
 • Je hebt weinig zelfvertrouwen, het gevoel niets waard te zijn. Je denkt dat je niet geschikt bent als vader.
 • Je slaapt slecht of juist heel veel.
 • Je hebt weinig eetlust of juist heel veel.
 • Je kunt je moeilijk concentreren, bent in de war en vergeet veel.
Hoe ontstaat het?

Mannen cijferen zichzelf vaak weg. Je moet je gezin staande houden en je bent meer betrokken bij de opvoeding: ook jij moet er midden in de nacht uit om je huilende kindje te troosten. Je hebt minder tijd voor jezelf en je voelt je schuldig als je die tijd wel wil nemen. Ook speelt mee dat bij mannen vaak een drukke sfeer heerst op het werk en er veel van hem wordt gevraagd.

In het lichaam van mannen vinden ook hormoonveranderingen plaats, dit kan ook een oorzaak zijn van de depressie. Mannen die eerder een depressie hebben gehad zijn gevoeliger voor het krijgen van een postnatale depressie. Ook als je vrouw een depressie heeft, loop je als man eerder risico op een depressie. Relatieproblemen en minder intiem contact kunnen ook oorzaken zijn voor het ontwikkelen van een postnatale depressie.

Wat kan je er tegen doen?

Mannen hebben vaak de neiging om weg te lopen voor deze gevoelens. Ze vluchten bijvoorbeeld in hun werk en praten er niet over. Het helpt om het juist wél bespreekbaar te maken. Praat erover met je partner en/of neem contact op met je huisarts. Bespreek je gevoelens! Je huisarts kan je helpen bij het zoeken van de juiste hulp. De behandeling kan bestaan uit een gesprekstherapie met een psycholoog, medicatie, zoals antidepressiva en slaapmiddelen of een combinatie van gesprekstherapie en medicatie. Een postnatale depressie is over het algemeen goed te behandelen.

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o.)

 

Bronnen

 

De meest gestelde vragen:

 1. Vertonen mannen dezelfde symptomen als vrouwen?
  Over het algemeen zijn de symptomen hetzelfde. Mannen hebben wel vaak de neiging om weg te lopen voor deze gevoelens. De symptomen kunnen hierdoor later tot uiting komen.
 2. Waar kunnen vaders terecht voor hulp?
  Ten eerste is het belangrijk om het bespreekbaar te maken met je vrouw of vrienden. Bij ernstige depressieve klachten kun je contact opnemen de huisarts. De huisarts kan de verschillende mogelijkheden met jou bespreken en kan je helpen bij het zoeken van de juiste hulp.