Jullie kindje is eindelijk geboren! Je hoort vaak dat je dan op een ‘roze wolk’ zit, maar zo beleef jij het niet… Dat is helemaal niet raar, dit komt bij veel vrouwen voor. Meestal verdwijnen deze gevoelens vanzelf. Blijf je na de bevalling maandenlang somber? Dan heb je mogelijk een postpartum depressie, in de volksmond beter bekend als postnatale depressie.

 

Wat is een postnatale depressie?

De eerste dagen na de bevalling kun je soms last hebben van spontane huilbuien en slaapproblemen. Deze dagen worden ook wel ‘kraamtranen’ of ‘babyblues’ genoemd. Meestal gaan deze babyblues vanzelf over. Sommige vrouwen zijn maandenlang somber. Ze zijn prikkelbaar en angstig, hebben depressieve gevoelens en weinig eetlust. Deze symptomen kunnen passen bij een postpartum depressie: een depressie na de bevalling. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken of als je stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken. Vaak denken vrouwen dat ze de enige zijn met deze klachten, maar dat is niet zo: 10 tot 20% van de vrouwen hebben een depressie na de bevalling.

 

Welke symptomen kunnen voorkomen?

De klachten en verschijnselen van een depressie na de bevalling verschillen niet veel van een ‘gewone’ depressie. Veel moeders met depressieve klachten herkennen zich in de volgende klachten:

 • Geen plezier meer hebben in de dingen die je eerst wel leuk vond. Je kunt bijvoorbeeld niet meer genieten van je kindje.
 • Over allerlei zaken piekeren, ook over de gevoelens van je kindje.
 • Weinig eetlust of je eet juist teveel.
 • Slecht slapen of juist heel veel slapen.
 • Je hebt het gevoel dat je geen goede moeder bent en hebt hier schuldgevoelens over.
 • Angstig of gespannen zijn zonder duidelijke reden.
 • Erg prikkelbaar zijn. Je kunt er bijvoorbeeld niet meer tegen als je kindje huilt.

Veel van de klachten lijken normaal, omdat de klachten kunnen lijken op verschijnselen van de drukke periode na de bevalling. Denk hierbij aan moeheid, verminderde eetlust en slechter slapen. Bij een postnatale depressie houden de klachten langer aan en zijn de gevoelens sterker aanwezig.

 

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Een postnatale depressie ontstaat meestal door een combinatie van factoren: lichamelijke oorzaken, ervaringen en persoonlijke eigenschappen. Wanneer depressie in je familie voorkomt of wanneer jezelf al eens een depressie hebt doorgemaakt, heb je meer kans om een postnatale depressie te krijgen. Ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen verhogen ook de kans op het krijgen van een depressie, zoals relatieproblemen of het overlijden van een dierbare.

 

Wat kun je er tegen doen?

Als je depressieve klachten hebt na je bevalling, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Het is niet iets om je voor te schamen! Neem contact op met je verloskundige of huisarts en vertel hoe je je voelt. Zij kunnen ervoor zorgen dat je de juiste hulp krijgt. Ook kan het helpen om met andere vrouwen die een postnatale depressie hebben doorgemaakt te praten. De behandeling van een postnatale depressie kan bestaan uit gesprekstherapie met een psycholoog, medicijnen zoals antidepressiva of een combinatie hiervan. Meestal is de depressie goed te behandelen!

 

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o.)

 

Bronnen

 

De meest gestelde vragen:

 1. Hoe lang duurt een postpartum depressie?
  Het is nooit vooraf precies te voorspellen hoe lang een postpartum depressie duurt. Het is niet van de ene op de andere dag over. Wat wel helpt is door goed voor jezelf te zorgen en zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dit kan jou helpen bij het herstel.
 2. Hoe vaak komt een postpartum depressie voor?
  Ongeveer 10 tot 20% van de vrouwen heeft depressieve klachten.