Borstontsteking, ook wel mastitis genoemd, is een ontsteking in de borst die samen kan gaan met een infectie. Meestal komt een borstontsteking voor bij vrouwen die borstvoeding geven. In dit artikel leggen wij aan je uit wat een borstontsteking precies is en hoe je deze het beste kunt behandelen! 

 

Wat is borstontsteking precies? 

De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren en melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als een van deze melkkanaaltjes ontstoken raakt, ontstaat er een borstontsteking. De meest voorkomende oorzaak wanneer je borstvoeding geeft, is dat de borst niet voldoende wordt geleegd. Dit kan komen doordat je baby niet goed of te weinig wordt aangelegd of doordat hij de borst niet goed leegdrinkt. 

 

Wanneer de borst niet voldoende wordt geleegd kan de melk tot stilstand komen in de melkkanaaltjes van de borst. De melkkanaaltjes kunnen dan verstopt raken en als dit niet snel genoeg wordt opgelost, kan er een ontsteking ontstaan.

 

Doordat er zich melk ophoopt in de borst ontstaat er een voedingsbodem voor bacteriën. Zo kan er naast de ontsteking ook nog een infectie ontstaan. Deze bacteriën kunnen door tepelkloven (scheurtjes in de tepelof een beschadigde huid bij de melkklieren terecht komen. 

 

Symptomen van een borstontsteking zijn: 

 • Het treedt meestal op vanaf de tweede week na de bevalling; 
 • Je hebt meestal last van één pijnlijke borst; 
 • Er ontstaat een pijnlijke rode warme plek in de borst; 
 • Je hebt pijn tijdens het voeden;  
 • Je voelt je rillerig, ziek en hebt hoge koorts (boven de 38.5 °C). 

 

Hoe kan ik borstontsteking behandelen? 

Als je de juiste maatregelen neemt, gaat een borstontsteking meestal binnen één tot twee dagen over. Door te blijven voeden en kolven komt de melk in de melkkanaatjes minder snel tot stilstand, hierdoor is de kans groter dat de ontsteking zal verdwijnen. 

 

Eerste hulp bij borstontsteking: 

 • Borstontsteking begint vaak met een harde plek in je borst. Wanneer je dit voelt kan het helpen om die harde plek onder de warme douche of tijdens het drinken weg te masseren; 
 • Voed of kolf als eerste de ontstoken borst; 
 • Laat de borst telkens héél goed leeg drinken, acht tot twaalf keer per dag voeden en eventueel met een kolf het laatste restje eruit halen; 
 • Kruip in bed en neem rust, je bent immers ziek; 
 • Let goed op de voedingstechniek. Zorg ervoor dat je kindje goed aanligt/aan hapt en zorg ervoor dat je niet zelf met je hand het neusje probeert vrij te houden door op je borst te drukken. Hierdoor duw je melkkanaaltjes dicht waardoor er melk kan achterblijven; 
 • Met warme douches en permanente warme kompressen kun je de doorbloeding van de borst bevorderen. Doe dit bij voorkeur voor het voeden, de melkkanalen gaan dan open staan. Na de voeding kan de borst gekoeld worden om de pijn te verlichten. 

Bel de huisarts bij hoge koorts en als de koorts na 24 uur niet minder is geworden. De huisarts kan dan antibiotica voorschrijven.

 

Liefs, Maud
Verloskundige (i.o.) 

 

Bronnen: 

 

 

Meest gestelde vragen: 

 1. Hoe ontstaat een borstontsteking? 
  Een borstontsteking ontstaat meestal doordat de borst niet voldoende wordt leeggedronken. Hierdoor komt de melk tot stilstand in de melkkanaaltjes van de borst zodat deze verstopt kunnen raken. Als een van deze melkkanaaltjes verstopt raakt kan er een ontsteking optreden, we spreken dan van een borstontsteking.  
 2. Hoelang houdt een borstontsteking aan?
  Als je de juiste maatregelen neemt, gaat een borstontsteking meestal na één tot twee dagen over.