Nadat de navelstreng is uitgeklopt en de ouders toestemming hebben gegeven wordt gewoonlijk de navelstreng, die de placenta en het kindje met elkaar verbindt, doorgeknipt. Bij de zogeheten lotusgeboorte blijft de navelstreng intact, iets wat in bepaalde culturen standaard wordt toegepast, maar ook koppels in Nederland kiezen hier steeds vaker voor. Wij vertellen je waarom hier voor wordt gekozen en wat het precies inhoudt!  

 

Wat is een lotusgeboorte? 

In het kort is een lotusgeboorte het geheel intact laten van de verbinding tussen baby en placenta na de geboorte, totdat de navelstreng na drie tot tien dagen is ingedroogd en vanzelf loslaat.  

Er wordt om verschillende redenen voor een lotusgeboorte gekozen. Allereerst kan vlak na de geboorte bloed uit de placenta nog (terug)stromen naar het lichaam van de baby. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen wat als extra ‘buffer’ kan dienen voor het kleine babylijfje. Overigens krijgt de baby deze ook als je de navelstreng laat ‘uitkloppen’ en daarna nog even wacht met het doorknippen totdat de bloedstroom is gestopt.  

Daarnaast zijn veel ouders van mening dat het doorknippen van de navelstreng een onrustige ervaring is voor de baby. Door een lotusgeboorte komt de navelstreng met de placenta op natuurlijke wijze los van de baby.  

Er zijn diverse onderzoeken die beweren dat lotusbaby’s over het algemeen rustiger zijn, beter wennen aan de nieuwe omgeving, minder huilen en minder snel ziek zijn. 

 

Hoe gaat een lotusgeboorte in zijn werk? 

Bij een lotusgeboorte wordt de placenta verzorgd totdat deze vanzelf loslaat. Na de geboorte wordt de placenta in een doek gewikkeld en in een vergiet gelegd. 24 uur na bevalling wordt de nog verbonden placenta voorzichtig gewassen en drooggedept, zodat alle bloedresten verwijderd worden. Hierna worden beide zijden rijkelijk ingewreven met mineraalrijk zout, zoals Keltisch zeezout. Het zout neemt telkens het vocht uit de placenta op, waardoor deze steeds meer indroogt, ook zorgt het ervoor dat de placenta niet bederft. Soms wordt de placenta ook bestrooid met kruiden zoals rozemarijn, dit is voor de geur. Iedere 12 tot 24 uur wordt de placenta opnieuw ingewreven met zout en gewikkeld in schone doeken.   

De navelstreng zal vanzelf loslaten met de placenta aan de navelstreng vast, dit kan drie tot tien dagen duren. Er mag dan zelf gekozen worden wat er met de placenta wordt gedaan. De placenta kan worden begraven, geplant, ingevroren, opgegeten of weggegooid.  

In de eerste paar dagen na de bevalling is het belangrijk dat er geen kracht komt te staan op de navelstreng, het is daarom belangrijk om de placenta voorzichtig mee te verplaatsten met de baby en om het kindje voorzichtig aan te kleden. Overslag rompertjes en truitjes waar de navelstreng doorheen kan kunnen dan goed van pas komen.  

 

Liefs, Maud
Verloskundige (i.o.) 

 

 

Bronnen 

 • Ceallaigh, M. (2013). New York Post. Lotus Birth, craziest trend yet— Don’t cut that umbilical cord! 

  

 

2 meest gestelde vragen: 

 1. Wat zijn mogelijke voordelen van een lotusgeboorte? 
  – Vlak na de geboorte kan bloed uit de placenta nog (terug)stromen naar het lichaam van de baby. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen wat als extra ‘buffer’ kan dienen voor het kleine babylijfje.
  – Bij een lotusgeboorte komt de navelstreng met de placenta op natuurlijke wijze los van het babylijfje.
  – Onderzoek beweert dat lotusbaby’s over het algemeen rustiger zijn, beter wennen aan de nieuwe omgeving, minder huilen en minder snel ziek zijn.
 2.  Hoe lang duurt het voordat de navelstreng en placenta loslaten van de baby?
  Het duurt gemiddeld drie tot tien dagen voordat de navelstreng is ingedroogd en vanzelf loslaat.