“Stop to push harder!”, een uitdrukking die in Engeland wordt toegepast tijdens veel bevallingen. In Engeland is een programma ontwikkeld: niet persen tijdens de bevalling. In dit artikel lees je iets over deze ontwikkeling. 

 

Nieuwe ontwikkeling in Engeland 

In het Verenigd Koninkrijk is een programma ontwikkeld: niet persen tijdens de bevalling. Het programma is ontwikkeld door verloskundigen van het Medway Foundation Trust in Kent, een groot ziekenhuis in Engeland. Door niet te persen tijdens de bevalling wordt lichamelijke schade voorkomen, zoals uitscheuringen (rupturen)Uit een onderzoek blijkt dat in ernstige gevallen “teveel persen” op lange duur kan leiden tot incontinentie klachten en zenuwproblemen. 

Vaak wordt er tijdens het persen instructies gegeven. “Persen, persen, persen… nieuwe hap lucht en nog een keertje!”. Er wordt dan zo hard mogelijk geperst.
In Engeland hebben ze vrouwen op gevoel laten persen. Het lichaam doet op een natuurlijke manier haar werk. Het aantal vrouwen dat volledig uitscheurt (totaalruptuur) is binnen een jaar verminderd van 7% naar 1%. In Nederland komt het “niet-persen” ook steeds meer onder de aandacht.  

 

Adviezen 

De meeste vrouwen bevallen liggend in bed op de rug (horizontaal). Eigenlijk is dit een onnatuurlijke houding. Als je ligt, is je bekken iets kleiner en werkt de zwaartekracht niet mee. Daarom adviseren we om ook andere baringshoudingen uit te proberenVoorbeelden van andere houdingen zijn: staan, leunen of op handen en knieën (all-fours). Door deze houdingen creëer je meer ruimte voor je kindje en werkt de zwaartekracht mee. Samen met je verloskundige kun je bekijken welke houding voor jou prettig voelt.  

Het is onderzocht dat, op het moment dat het hoofdje geboren wordt, de meeste uitscheuringen plaatsvinden. Het helpt om op dát moment het geboorteproces te vertragenHet hoofdje is het grootste deel van je kindje wat geboren moet worden. Door op dit moment te vertragen, krijgen de spieren en de huid van je bekkenbodemde tijd om langzaam op te rekken. Op dit moment hoef je niet geforceerd te persen, maar luister je naar je lichaam. Je volgt je eigen gevoel op. Het helpt om je ademhaling met aandacht naar je vagina te richtenJe verloskundige coacht je hier doorheen door te helpen met je ademhaling.  

 

Kortom… 

Het kan geen kwaad om hier bij stil te staan voor je bevalling. Het is uiteindelijk je eigen keuze op wat voor manier je wilt bevallen, maar het is belangrijk je bewust te zijn van de verschillende manieren. Luister goed naar je eigen lichaam, wissel van baringshouding egeloof in je eigen kracht!  

 

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o) 

 

Bronnen 

  • Gerrie, A. (2017). Don’t push: Thousands of women could be saved from debilitating injuries thanks to a new programme dispelling child birth misconceptionsDaily Mail. 
  • Schenker, H. (2017). Don’t push: new programma could save women from birth injuryNatural Parent Magazine.  

 

De twee meest gestelde vragen: 

  1. Ik heb nog geen volledige ontsluiting, maar mijn lichaam zegt dat ik moet persen.Wat moet ik doen? 

Je lichaam geeft aan wat er gebeurt en vertelt jou wat er gaat gebeuren. Volg dat gevoel! Zodra je gaat tegenwerken wat je lichaam aangeeft, raakt je lichaam, maar ook jij in de war. Probeer daarom je lichaam het werk te laten doen.  

In sommige gevallen kan de verloskundige aangeven dat je nog moet proberen om de weeën weg te zuchten in plaats van te persen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kindje een andere ligging aanhoudt, zoals een sterrenkijker 

 

  1. Door te persen is mijn kindje toch sneller geboren?

Dat kan kloppen, maar door de geboorte van het hoofdje te vertragen (dus door niet geforceerd te gaan persen, maar juist je lichaam het werk laten doen) krijgen de spieren en de huid van je bekkenbodem de tijd om langzaam op te rekken. Door het langzaam oprekken kunnen uitscheuringen worden voorkomen.