Bij ongeveer 10% van alle zwangeren begint de bevalling met het breken van de vliezen. De diagnose ‘gebroken vliezen’ is alleen niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen. Een handige test om hier achter te komen is de AmniSure. Wij leggen aan je uit wat het is en hoe het in zijn werk gaat! 


Wanneer wordt de AmniSure gebruikt? 

De AmniSure is een test die kan zien of je vliezen wel of niet gebroken zijn. Bij plotseling veel vochtverlies, dat niet kan worden opgehouden, is het vaak duidelijk dat de vliezen gebroken zijn. Er kan twijfel zijn wanneer een zwangere druppelsgewijs vocht verliest. Dit kan komen door een hoge vliesscheur, het vruchtwater kan er dan niet gemakkelijk uit en blijft druppelen.  

Ook is het soms lastig om vast te stellen of je vruchtwater, urine of waterige afscheiding verliest. Om een idee te krijgen wat voor vocht je verliest, helpt het om een wit inlegkruisje in te doen en daar aan te ruiken. Als de geur licht zurig is, weet je dat het waarschijnlijk gaat om afscheiding, en niet om urine of vruchtwater. Afscheiding is bovendien vaak een beetje plakkerig.  

Urine daarentegen, is waterdun en droogt kleurloos of lichtgeel op. En ruikt natuurlijk naar urine, vooral als het is opgedroogd. Ook vruchtwater kun je herkennen aan de geur: het ruikt zoetig en wee. Vruchtwater droogt op een wit verbandje kleurloos of heel lichtroze op. Bovendien blijft het voortdurend met kleine scheutjes lopen. Het kan zijn dat het vruchtwater een groene of bruine kleur heeft, het kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept en kan het benauwd hebben. Bel dan direct de verloskundige, ook s nachts. 

 

Hoe testen we of de vliezen zijn gebroken? 

Als de verloskundige twijfelt of je vliezen wel of niet gebroken zijn, zijn er verschillende manieren om hier achter te komen.  

Een veelgebruikte manier is de zogeheten provocatietest. De verloskundige zal je dan vragen om te hoesten of op je hand te blazenWanneer er dan vocht uit de vagina stroomt kan er van worden uitgegaan dat de vliezen zijn gebroken.  

Ook gebruikt de verloskundige vaak een Amnicator om vast te stellen of de vliezen wel of niet zijn gebroken. Een Amnicator is een steriel wattenstaafje met een oranje kop. Met dit wattenstaafje wordt wat vocht uit de vagina afgenomen. Kleurt de oranje kop na een tijdje zwart? Dan zijn de vliezen gebroken.  

De AmniSure wordt voornamelijk in het ziekenhuis gebruikt. Bij gebruik van de AmniSure zal de verloskundige met een vaginaal staafje wat vochtverlies afnemen en dit in een flesje met oplosmiddel doen. Binnen één minuut trekt het oplosmiddel het vocht los van het staafje, waarna het staafje weggegooid kan worden. De verloskundige zal dan een teststrip in het flesje dopen. Deze teststrip neemt de vloeistof op en zo is het resultaat af te lezen aan de hand van één of twee streepjes. Wanneer er één streepje te zien is, zijn de vliezen niet gebroken. Bij twee zichtbare streepjes zijn ze wel gebroken en bij geen enkel zichtbaar streepje is de test ongeldig. 

 

Liefs, Maud
Verloskundige (i.o.) 

 

 

Bronnen