Wanneer je op dit moment zwanger bent, maak je je misschien extra zorgen over het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd). Wij geven je antwoord op de meest gestelde vragen over je zwangerschap en het coronavirus!

Moet ik me extra zorgen maken nu ik zwanger ben?
Omdat het een nieuw virus is wordt er nog volop onderzoek verricht om er precies achter te komen wat het effect van het coronavirus op zwangere vrouwen is. Op dit moment lijken zwangere vrouwen geen verhoogde kans te hebben op het krijgen van corona. Wanneer je toch besmet bent geraakt met het virus, lijken zwangere hetzelfde op het virus te reageren dan welke andere gezonde persoon dan ook. Er wordt verwacht dat veruit de meeste zwangere met corona slechts milde of matige verkoudheid/griepachtige symptomen zullen vertonen.

Wel hebben zwangere vrouwen door veranderingen in hun lichaam en immuunsysteem een verhoogde kans op luchtweginfecties. Het is daarom belangrijk om je te houden aan de maatregelen die de regering ons oplegt en om te zorgen voor een goede hygiëne. Deze (hygiëne)maatregelen kun je teruglezen in dit artikel.

Veel verloskundigenpraktijken nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit kan betekenen dat je minder zwangerschapscontroles en echo’s krijgt, niemand anders mee mag nemen naar de praktijk en alleen kraamvisite krijgt bij een medische indicatie. Vraag aan je eigen verloskundigen(praktijk) welke maatregelen zij hanteren.

Heb je symptomen zoals koorts, hoesten of moeilijk ademhalen? Dan is het verstandig om dit even aan je verloskundige te melden. Je verloskundige zal je vertellen wat je nu het beste kunt doen.

Ik heb corona, wat heeft dit voor invloed op mijn ongeboren kind?
Met de informatie die er tot nu toe bekend is, zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen met het coronavirus meer kans hebben op een miskraam of aangeboren afwijkingen.

Het is onzeker of het coronavirus tijdens de zwangerschap of bevalling doorgegeven wordt aan de baby. Wel zijn er onderzoeken gedaan bij zwangere vrouwen met het coronavirus om te kijken of het virus te vinden is in vruchtwater, bloed, de navelstreng of de keel van de baby. Het virus is hier niet gevonden.

Er worden iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die besmet zijn met het coronavirus. Of dit ook echt door het coronavirus komt, is nog onduidelijk.

Borstvoeding & corona
Je kunt gewoon borstvoeding geven als je besmet bent met het coronavirus. De voordelen van borstvoeding blijven ontzettend belangrijk. Wel kan het zijn dat je de baby besmet. Zorg daarom voor goede (hand)hygiëne en draag tijdens voedingen een mondneusmasker totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Wanneer je te ziek bent om je baby aan te leggen, kun je de moedermelk afkolven en dit bijvoorbeeld via een flesje te geven.

Liefs, Maud
Verloskundige (i.o.)

Bronnen:


Laatst bijgewerkt: 16 oktober 2020