Wanneer de prins op het witte paard lang op zich laat wachten, jouw biologische klok verder tikt en je tóch heel graag moeder wordt, kun je ervoor kiezen om bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden. Maar welke opties heb je? En wat zijn de kosten? Wij leggen het aan je uit!

 

Welke opties zijn er?

Als bewust alleenstaande moeder heb je een aantal opties om je kinderwens te kunnen vervullen:

 

Zelf een zaaddonor zoeken en insemineren

Heb je een bekende zaaddonor? Dan kun je het sperma zelf inbrengen (insemineren) met behulp van een steriel setje, te koop bij de apotheek of via internet. Sperma is na de zaadlozing maximaal één uur houdbaar op lichaamstemperatuur. Zorg er daarom voor dat je het sperma in de tussentijd op lichaamstemperatuur bewaart en binnen een uur inbrengt. Je hebt de meeste kans van slagen als je het sperma rond de eisprong inbrengt, over het algemeen vindt de eisprong twee weken na de menstruatie plaats. Als je de inseminatie liever in het ziekenhuis laat plaatsvinden, is dit vaak ook mogelijk. Deze methode wordt ook wel zelfinseminatie genoemd.

 

Via de spermabank van het ziekenhuis of een kliniek

Lukt het niet om een bekende zaaddonor te vinden of wil je dit liever niet, dan kun je ervoor kiezen om naar een vruchtbaarheidskliniek of ziekenhuis met een donorbank te gaan. Er wordt dan een donor voor je uitgezocht op basis van jouw uiterlijke kenmerken, om ervoor te zorgen dat het kindje zoveel mogelijk op de moeder zal lijken. Bij sommige klinieken is het mogelijk om zelf uit een aantal kenmerken te kiezen, zoals de haarkleur en de kleur van de ogen. Wanneer er een geschikte zaaddonor is gevonden, wordt het sperma in het ziekenhuis of de kliniek bij je ingebracht. De zaaddonor blijft anoniem tot het kind 16 jaar oud is, het kind heeft vanaf deze leeftijd de mogelijkheid om gegevens van de zaaddonor bij de kliniek of het ziekenhuis op te vragen.

Een nadeel van deze optie is dat er in Nederland vaak een lange wachtlijst is van één of meerdere jaren. Door deze lange wachtlijst kiezen sommige vrouwen ervoor om online een zaaddonor uit te kiezen via de Deense spermabank Cryos, deze bank maakt gebruik van zaaddonoren uit meer dan 100 landen. Het sperma wordt dan geleverd bij een kliniek of ziekenhuis die de inseminatie bij je kan uitvoeren, het is dus niet mogelijk om het sperma thuis te insemineren.

 

IUI / IVF / ICSI

Wanneer blijkt dat inseminatie niet werkt of er complicaties zijn, kan er gekozen worden voor een andere manier van bevruchten. De eerste stap is dan meestal IUI (intra uteriene inseminatie): alleen de beste zaadcellen van de donor worden dan geselecteerd en op het vruchtbaarste moment van de cyclus direct in de baarmoeder ingebracht.

Andere opties zijn IVF en ICSI. De eicel en de zaadcel worden dan in het laboratorium bevrucht zodat een bevruchte eicel teruggeplaatst kan worden in de baarmoeder. Bij deze behandeling zijn hormooninjecties nodig. Voor meer informatie over IUI, IVF en ICSI kun je dit artikel raadplegen.

 

Wat zijn de kosten?

Sinds 1 januari 2020 is er een subsidieregeling voor alleenstaande vrouwen die gekozen hebben voor de inseminatie met donorzaad. De vergoeding komt vanuit een speciale subsidieregeling en niet langer vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat maximaal 12 inseminaties met donorzaad per zwangerschap worden vergoed inclusief een vruchtbaarheidsonderzoek. Wel dien je eenmaal €192,50 te betalen zodat de kliniek aanspraak kan maken op de subsidie.

 

Per inseminatie poging maakt de kliniek of het ziekenhuis gebruik van rietjes waarin het sperma zit. De kosten van deze rietjes zijn ongeveer € 150–€ 200 per poging en worden niet vergoed vanuit deze subsidieregeling.

 

Liefs, Maud
Verloskundige (i.o.)

 

Bronnen:

 

Meest gestelde vragen:

  1. Welke opties zijn er om je kinderwens te vervullen?

Je kunt je kinderwens vervullen door zelf op zoek te gaan naar een zaaddonor en het sperma in te brengen door middel van een steriel setje. Een andere optie is via de spermabank van het ziekenhuis of een kliniek. Werken deze opties niet of zijn er complicaties? Dan kan gekozen worden voor IUI, IVF of ICSI.

  1. Wordt de inseminatie vergoed vanuit de basisverzekering?

Sinds 1 januari 2020 komt de vergoeding vanuit een speciale subsidieregeling en dus niet langer vanuit de basisverzekering.