In het artikel ‘wanneer vruchtbaar’ is al uitgelegd wanneer je vruchtbare periode is. Maar hoe maak ik de kans op zwanger worden zo optimaal mogelijk? En van welke factoren is zwanger worden afhankelijk?

Timing
De periode van drie dagen voor de eisprong tot een aantal uur na de eisprong is de optimale tijd voor bevruchting.

Hoe vaak gemeenschap?
In de volgende tabel staat hoe groot de kans op bevruchting is binnen zes maanden wanneer je minder dan 1 keer, 1 of 2 of meer dan 4 keer per week vrijt.

Aantal keren gemeenschap per weekBevruchtingskans binnen zes maanden
> 480%
1 of 232%
<1 17%

Zaadlozing frequentie

De optimale zaadlozingsfrequentie is één keer per één tot twee dagen. Bij een hogere zaadlozingsfrequentie wordt de bevruchtingskans kleiner. Bij mannen met een minder goede zaadkwaliteit is een hogere ejaculatiefrequentie wél beter voor de kwaliteit van het zaad. Dan lijkt één- tot tweemaal per dag ejaculeren zinvol.

De opwinding van de man
Zowel hogere mate van opwinding als langduriger opwinding vóórdat de ejaculatie plaatsvindt blijkt de kwaliteit van het sperma te verbeteren.

De opwinding van de vrouw
Opwinding van de vrouw geeft een grotere doorbloeding van de vaginawand. In niet-opgewonden toestand is de oppervlakte van de vagina wand zuurstofarm en het milieu is zuur. Bij opwinding wordt de oppervlakte zuurstofrijk en het milieu neutraal en dat creëert de optimale situatie voor onder andere overleving van de spermacellen.

Daarnaast treedt bij opwinding van de vrouw het zogenaamde tentingeffect op. Dat wil zeggen dat de baarmoeder zich opricht en er een ruimte ontstaat in het diepste deel van de vagina. Men veronderstelt dat daardoor de sperma minder snel naar buiten loopt.

Het orgasme van de vrouw
Dit is lang een punt van discussie geweest. Het blijkt dat de spieren van de uterus contractiegolven vertonen van de cervix naar de eileider. Dit verklaart dat zaadcellen al binnen een paar minuten bij de plek van bevruchting kunnen zijn. Het orgasme van de vrouw zou dan een positief effect hebben op het zwanger worden.

De timing van het orgasme
De vrouw kan beter een orgasme krijgen na de man. Het hormoon oxytocine, die bij het orgasme vrijkomt, versterkt namelijk het transport van zaadcellen naar de goede plaats. Dat heeft echter pas zin nadat de zaadcellen een aantal uur in de baarmoeder aanwezig zijn. Een orgasme enkele uren na de gemeenschap kunnen dus bijdragen aan een grotere bevruchtingskans.

Preconceptieconsult
Ook is het mogelijk om naar een preconceptieconsult te gaan. Tijdens dit consult wordt er advies gegeven om zo gezond en zo snel mogelijk zwanger te worden. Veel verloskundepraktijken geven dit consult. Informeer dus even bij een praktijk bij jouw in de buurt!

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Seksuologie, Gijs
KNOV