Wanneer je een kinderwens hebt, wil je niets liever dan snel zwanger worden. Helaas lukt het bij één op de zes stellen niet om binnen een jaar spontaan zwanger te worden. Wat voor vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er mogelijk en wanneer mag je aan de bel trekken? Ik heb dit voor jullie op een rijtje gezet.

 

Wanneer trek je aan de bel als het niet lukt om zwanger te worden?

Als je na één jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger bent, mag je aan de bel trekken. Je kunt een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Soms kan het zwanger worden gewoon wat langer duren, maar soms is er een oorzaak. De oorzaak kan liggen bij de man of bij de vrouw.

Wat moet ik doen als het niet lukt om zwanger te worden?

Als je niet zwanger kunt worden, neem je contact op met de huisarts. De huisarts bekijkt jullie situatie en kan inschatten hoe groot de kans is dat je zwanger wordt in het komende jaar. Er wordt gekeken naar jullie leeftijd en naar de kwaliteit van het zaad van je partner. Is de kans groter dan 40%, dan raden artsen aan om de komende 6 maanden regelmatig te vrijen en af te wachten of je zwanger wordt. Is de kans kleiner dan 40% dan kun je naar de gynaecoloog gaan voor verder onderzoek. De gynaecoloog brengt jullie situatie in kaart en bespreekt verschillende mogelijkheden.

Wat zijn mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen?

Er zijn veel behandelmogelijkheden die passen bij de verschillende oorzaken die gevonden kunnen worden. Hieronder worden de meest voorkomende behandelingen benoemd:

  • Ovulatie-inductie: de ovulatie-inductie is een hormoonbehandeling. Als er bij jou een hormoonafwijking wordt gevonden, kun je behandeld worden met hormonen. De hormonen kunnen voor een regelmatige menstruatiecyclus zorgen en kunnen een eisprong (ovulatie) opwekken. Bij een ovulatie komt een rijpe eicel vrij vanuit de baarmoeder in de eileider. De eicel kan nu worden bevrucht. Hormonen kunnen worden toegediend in tabletvorm of injecties.
  • Intra Uteriene Inseminatie (IUI): IUI is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling. Bij IUI wordt de sperma van je partner eerst in het laboratorium klaar gemaakt en vlak voor de eisprong hoog in de baarmoeder gebracht.
  • In Vitro Fertilisatie (IVF): IVF betekent ‘bevruchting in glas’. Bij IVF vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. Je krijgt een hormoonbehandeling zodat er meerdere eitjes rijpen. De eicellen worden met een naald opgezogen en op het laboratorium samengebracht met sperma. Daarna gaan ze in een warme kast en is het afwachten of de eicellen bevrucht raken. Als de eicellen bevrucht zijn en er een of twee embryo’s ontstaan worden deze teruggeplaatst in de baarmoeder.
  • Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI): ICSI is een IVF-behandeling waarbij voor elke eicel slechts één zaadcel wordt gebruikt. De zaadcel wordt rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd. Als er een bevruchting plaatsvindt, worden er net als bij IVF een of twee embryo’s teruggeplaatst.
  • Eiceldonatie: als je geen eicellen meer hebt, kun je met behulp van een donor toch zelf een zwangerschap dragen. Als de donor haar eicellen heeft afgestaan, worden ze bevrucht met het sperma van je partner. Vervolgens worden een of twee van de ontstane embryo’s in je baarmoeder geplaatst.

De gynaecoloog zal op basis van jullie persoonlijke situatie de verschillende behandelingen uitgebreid bespreken en in overleg met jullie bekijken welke behandeling voor jullie het meest geschikt is.

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o)

 

 

Bronnen

 

De twee meest gestelde vragen:

  1. Wanneer ga je naar de dokter bij een uitblijvende zwangerschap?

In het algemeen geldt het advies dat je een jaar lang probeert om zwanger te worden. Mocht je na een jaar niet zwanger zijn, dan kun je een afspraak maken met de huisarts.

  1. Wat is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling?

De Intra uteriene inseminatie is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland.