De tijd vliegt, jouw baby groeit als kool en de bevalling is alweer 6 weken geleden! Tijd voor de nacontrole.

De nacontrole is een afsluiting van de verloskundige zorg waarbij er wordt gesproken over hoe het met jou, je partner, jullie gezin en je kindje gaat. De nacontrole vindt meestal plaats bij degene die jou bij je bevalling heeft begeleid.

Tijdens de nacontrole is er ruimte om eventuele uitdagingen met de voeding of andere verloskundige onderwerpen te bespreken.

Daarnaast zijn er een aantal onderwerpen waarover de verloskundige met je zal willen praten:

 • Jouw lichamelijke herstel
  Hierbij is aandacht voor vloeien en het op gang komen of de reeds op gang gekomen menstruatie.
 • Het nieuwe ouderschap
 • Leefstijl
  Er kan aandacht worden besteed aan beweging, sport, voeding en andere leefstijlfactoren.
 • Anticonceptie
  Bij de afsluiting van het kraambed worden de verschillende soorten anticonceptie al kort besproken. Bij de nacontrole wordt nogmaals informatie gegeven zodat je een goede weloverwogen keuze kan maken met betrekking tot eventuele anticonceptie.

Tijdens de nacontrole wordt standaard je bloeddruk gemeten. Wanneer jij er behoefte aan hebt of als er een aanleiding is kan je verloskundige aan je buik voelen. Zo kan de verloskundige beoordelen of de baarmoeder goed hersteld is.
Wanneer er pijnklachten zijn bij de wond van de bevalling, dan kan de verloskundige deze inspecteren. Ook kan het hemoglobinegehalte, beter bekend als het ijzergehalte, gecontroleerd worden om te kijken of dit naar normale waarden hersteld is.

Tot slot bespreek je hoe jullie de zorg van de verloskundigen hebben ervaren tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Zijn er punten die je in een (eventuele) volgende zwangerschap graag anders zou zien, geef deze dan mee. Op deze manier kan de verloskundige zorg verbeterd worden zodat je van je eventuele volgende zwangerschap net zo kan genieten.

Liefs, Roos en Demi
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

 • (2018). Praktijkkaart Postnatale zorg
 • (2018). Multidisciplinaire richtlijn ‘Postnatale zorg’; Verloskundige begeleiding voor moeders en hun pasgeborene tot 6-8 weken postpartum
 • Prins, M., Roosmalen, J. van., Scherjon, S. & Smit, Y. (2015) Praktische Verloskunde. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum