Al die tijd gewacht en eindelijk heeft de ontmoeting met jouw kindje plaatsgevonden. Dit is het begin van een nieuwe periode: de kraamperiode.

De kraamperiode duurt van het moment van de bevalling tot de tiende dag na de bevalling.

De eerste 8-10 dagen na de bevalling mag je kiezen voor kraamzorg, een uniek concept. Alleen in Nederland wordt kraamzorg aangeboden. Een kraamverzorgende helpt jou met je eigen verzorging, de verzorging van je baby en eventuele andere taken.

De kraamverzorgende houdt jouw gezondheid en die van je baby in de gaten en raadpleegt bij eventuele ongerustheden je verloskundige.
Ook wordt in de kraamperiode je bevalling goed nabesproken en worden al je vragen over het verloop van de zwangerschap, de bevalling en het nieuwe ouderschap beantwoord.
Vaak doet de kraamverzorgende ook dagelijks de medische controles. Hierbij hoort onder andere:

 • Meten van de pols (hartslag)
 • Temperatuur meten
 • Bepalen van de fundushoogte, dit is de hoogte van de baarmoeder.
 • Inspectie van de wond, dit gebeurt alleen bij klachten of wanneer daar een aanleiding voor is.

Daarnaast komt tijdens de kraamperiode de verloskundige een aantal keer bij je langs.

In de eerste 24 uur na de bevalling zal de eerste kraamvisite door de verloskundige plaatsvinden. Als je in het ziekenhuis bent bevallen of in het ziekenhuis moet blijven, komt de verloskundige de dag na thuiskomst. Daarna komt je verloskundige in je kraambed gemiddeld nog 2 tot 3 keer op kraamvisite, dit is afhankelijk van het verloop van je kraamperiode en regionale afspraken en richtlijnen.

Wat doet de verloskundige tijdens een kraamvisite?
De verloskundige informeert allereest naar eventuele bijzonderheden bij jou of je kindje. Daarnaast is er natuurlijk oog voor jouw ervaring van de bevalling en natuurlijk de grote levensverandering: het ouderschap.

Ook zijn er een aantal zaken die de verloskundige zal uitvragen om zo een beeld te vormen van het verloop van jouw kraamperiode.

De verloskundige zal vragen stellen naar het verloop van je herstel, zowel mentaal als lichamelijk. Om te controleren of er iets beschadigd is bij de bevalling, zal de verloskundige vragen naar de toiletgang. Oftewel; hoe gaat het poepen en plassen? Wat ook inzicht geeft in je herstel is de hoeveelheid bloedverlies. Het bloedverlies zal gedurende de kraamperiode afnemen en van kleur veranderen. Daarnaast kan je in de kraamperiode last gaan krijgen van je borsten, vaak in de vorm van stuwing. Dit kan optreden als je borstvoeding geeft, maar ook als je geen borstvoeding geeft. De verloskundige zal je hierover verder informeren.

De verloskundige bespreekt met je kraamverzorgster ook de waarnemingen van de medische controles.

Een nieuw ouderschap kan gepaard gaan met veel onzekerheden, een observerend oog kan dan voor geruststelling zorgen. Je baby wordt dan ook goed in de gaten gehouden. Er zijn een aantal onderzoeken die worden gedaan:

 • Meten van de temperatuur
 • Plassen en poepen
  In de luier wordt gecontroleerd of de plas helder is. Daarnaast wordt de kleur en vastheid van de poep beoordeeld.
 • Controle van de navelstomp. De navelstomp droogt eerst in, waarna deze bij gemiddeld 6 dagen afvalt.
 • Verloop van de voeding
 • Algehele indruk van de baby; kleur, alertheid en gedrag.

Daarnaast wordt de baby in de kraamperiode een aantal keer gewogen. Schrik niet, want na de geboorte neemt het gewicht van je baby in eerste instantie af. De verloskundige en kraamverzorgende houden bij hoeveel je kindje afvalt. Gemiddeld is het gewicht van jouw kindje op zijn laagst 48-72 uur na de bevalling. Meestal valt de baby 5-7% van het geboortegewicht af. Wanneer jouw kindje meer dan 7% van het geboortegewicht afvalt, dan wordt een verwijzing voor een controle in het ziekenhuis gemaakt.

Bij de afsluiting van het kraambed zal je verloskundige verschillende vormen van anticonceptie met je bespreken. Misschien niet waar je op dit moment aan denkt, echter komt de menstruatie gemiddeld binnen 4-6 weken weer op gang en is daarmee de vruchtbaarheid en mogelijkheid om zwanger te worden weer aanwezig.
Bedenk je dat de eisprong, het moment waarop je zwanger kunt worden, twee weken voor de menstruatie plaatsvindt. Dus ook vóór de eerste menstruatie kan je al zwanger worden!

In de kraamperiode zijn er dus een groot aantal aspecten waarop gelet wordt, zowel bij jou als bij je kindje.
Gelukkig zijn er genoeg helpende handen om jou en je partner goed aan het (nieuwe) ouderschap te kunnen laten wennen.

Liefs, Demi
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

 • (2018). Time Task Matrix Consultschema postnatale integrale basiszorg.
 • (2018). Multidisciplinaire richtlijn ‘Postnatale Zorg’ Verloskundige basiszorg voor moeder en kind.
 • Checklist postnatale zorg. (2018).
 • Praktische verloskunde
  Marianne Prins, Jos van Roosmalen, Sicco Scherjon, Yvonne Smit, Houten, Nederland 2014, Bohn Stafleu van Loghum