Snurken is een veelvoorkomend kwaaltje in de zwangerschap. Dat kan vervelend zijn voor jou, of je partner. Hoe komt het dat je gaat snurken als je zwanger bent en wat kun je ertegen doen?

 

Waarom snurken sommige zwangere vrouwen?

Tijdens de zwangerschap ga je meer vocht vasthouden. Hierdoor kan je neusslijmvlies ook wat opzwellen. Ook word je wat zwaarder als je zwanger bent. Beide redenen zorgen ervoor dat je een grotere kans hebt dat je gaat snurken.

 

Wat zijn de gevolgen van snurken tijdens de zwangerschap?

Het snurken neemt toe in de zwangerschap. Uit een onderzoek blijkt dat je in de laatste drie maanden van je zwangerschap meer last hebt van snurken dan in de eerste drie maanden. Dit komt doordat je aan het einde van de zwangerschap meer vocht vasthoudt dan in het begin van de zwangerschap.

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat je meer en harder snurkt als je in het begin van de zwangerschap een hoog BMI hebt.

 

Wat kun je ertegen doen?

  • Op je rug liggen kan snurken erger maken. Probeer in plaats daarvan op je zij te liggen en til je hoofd een beetje op met een kussen;
  • Het kan helpen om het hoofdeinde van je matras op te tillen, door bijvoorbeeld een groot dik boek of een dun kussen eronder te leggen;
  • Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer;
  • Let op je gewichtstoename in de zwangerschap.

Na de bevalling zal je vanzelf het extra vocht dat je vasthoudt, verliezen. Hierdoor gaat het snurken vaak ook weer weg en slaap je weer als een roosje!

 

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o)

 

 

Bronnen

  • Nederlands Huisartsen Genootschap. Opgehaald van www.thuisarts.nl: https://www.thuisarts.nl/snurken/
  • Post, J.; Croon, M. (2011). De grote geboortegids. Amsterdam : Thoeris.
  • Sarberg, M. et al. (2014). Snoring during pregnancy and its relation to sleepiness and pregnancy outcome – a prospective study. Biomed Central Ltd.