Het tweede trimester SEO (structureel echoscopisch onderzoek) wordt in de volksmond de 20 wekenecho genoemd. Zwangere vrouwen kunnen rond 20 weken zwangerschap dit onderzoek laten uitvoeren.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het opsporen van lichamelijke afwijkingen van het kindje, zoals een open rug. De aanleg en ontwikkeling van organen en het skelet worden beoordeeld met een echo-onderzoek. Daarnaast meet de echoscopist het kindje om de groei te bepalen, bepaalt de hoeveelheid vruchtwater en beoordeelt de placenta en de navelstreng.  

Wanneer de echoscopist een afwijking vermoedt, vertelt hij of zij dit altijd aan je. Bij 5 van de 100 zwangere vrouwen vermoedt de echoscopist een afwijking. Indien er geen afwijkingen vermoed worden, betekent dit niet dat je kindje geen lichamelijke afwijking kan hebben, omdat: 

  • niet alle afwijkingen op te sporen zijn met dit echo-onderzoek;
  • sommige afwijkingen zich later in de zwangerschap ontwikkelen;
  • sommige afwijkingen te klein zijn om te kunnen zien met een echo 

Het SEO is geen onderzoek dat kijkt naar het erfelijk materiaal van het kindje. Hierdoor kan dit onderzoek bijvoorbeeld geen verstandelijke beperkingen vaststellen.  

Naast lichamelijke afwijkingen kan de echoscopist ook andere afwijkingen vermoeden. Deze afwijkingen kunnen van belang zijn. Daarnaast is soms vervolgonderzoek nodig, bijvoorbeeld bij een laagliggende placenta. 

Hoewel dit absoluut niet het doel van het onderzoek is, kan de echoscopist je vertellen welk geslacht je kindje heeft, mits je dit graag wil weten.

Keuze en kosten

Elke zwangere mag dit onderzoek laten verrichten, mits je dit wenst. Het onderzoek wordt vergoed vanuit het basispakket en heeft geen gevolgen voor het eigen risico. 

Sonomarker

Bij een SEO kan een sonomarker ofwel softmarker worden gevonden. Dit is een bevinding die individueel onbelangrijk is met betrekking tot de uitkomst van de zwangerschap. Het komt ook regelmatig voor bij gezonde kindjes en gaat vaak voorbij. Toch verhoogt het de kans op erfelijke en niet-erfelijke afwijkingen of andere oorzaken. Vervolgonderzoek kan nodig zijn. Dit is afhankelijk van de bevinding.  

Onvolledige SEO

Het echo-beeld kan bij sommige zwangere vrouwen niet optimaal zijn, zoals bij vrouwen met overgewicht of een littekenweefsel in de buikwand of door de de ligging van het kindje. Wanneer de echoscopist niet alles goed heeft kunnen beoordelen, is het SEO onvolledig. Dus vindt er op korte termijn een herhaling van het onderzoek plaats. 

Vervolgonderzoek

Wanneer de echoscopist een afwijking vermoedt na de SEO, krijg je de keus om doorverwezen te worden naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Hier krijg je uitleg over vervolgonderzoek en de voor- en nadelen daarvan. Je kan dan kiezen uit de volgende opties: 

  1. Geen vervolgonderzoek laten doen. 
  2. GUO (geavanceerd echoscopisch onderzoek) type 2. 

Wil je meer weten over vervolgonderzoek na een tweede trimester SEO? Lees dan ‘Vervolgonderzoek na een eerste of tweede trimester SEO’. 

Liefs, Valerie & Ester
Verloskundigen 

Bronnen