Zwangerschap

Voor de meeste vrouwen is de zwangerschap voor het overgrote deel een vreugdevolle periode. Door alles wat je ziet, hoort en leest kun je het gevoel krijgen dat dit bij jou ook het geval moet zijn. De realiteit is dat zwanger zijn niet altijd leuk is en voor sommige vrouwen zelfs helemaal niet leuk. Je wordt overspoeld met verwachtingen, angsten (al dan niet van jezelf), onzekerheden en toekomstdromen. Je lichaam verandert, je emoties veranderen, je relatie verandert, je baan verandert misschien wel, er kunnen zorgen zijn over de gezondheid van je baby en je kunt opzien tegen de bevalling. Onderzoeken en echo’s zorgen wellicht voor stress. Het kan ook zijn dat je veel keuzestress ervaart: wel of geen NIPT, combinatietest, 20 weken echo, weten wat het wordt, welke naam, waar bevallen, blijf ik evenveel uren werken zoals ik nu doe? Dit alles kan er voor zorgen dat het allerminst een ontspannen periode is. En dat hoeft ook niet. Want zwanger zijn is niet altijd een roze wolk. Kortdurende stress en spanning tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor je kindje. Ben je echter alleen maar angstig, verdrietig en/of depressief, dan is je wolk misschien donkergrijs of gitzwart. Trek dan aan de bel bij je verloskundige of huisarts, er kan dan sprake zijn van een peripartumdepressie (depressie tijdens de zwangerschap) welke over kan gaan in een postnatale depressie.

 

Moeder worden

Een Amerikaanse psychologe vergelijkt moeder worden (matrescentie) met volwassen worden (adolescentie). Pubers kunnen soms flink last hebben van de hormonen en humeurig zijn. Hun lijf veranderd: onzekerheid, jeugdpuistjes, haargroei en ‘hallo heupen en borsten’: het lichaam groeit op de meest gekke plekken en ook nog eens heel erg snel! Zie je de vergelijking? Het proces van moeder worden is net zo’n aardverschuiving. Ook nu verandert je leven op lichamelijk, geestelijk, sociaal, politiek en spiritueel niveau. Dit proces start als je je gaat voorbereiden op een zwangerschap en gaat verder tijdens de zwangerschap, de bevalling, de kraamperiode en zelfs tot ver daarna. Het is een complete identiteitsverschuiving wat veel (energie) van je vraagt en van je partner. Zwangerschap is meer dan een kindje op de wereld zetten: er wordt een nieuwe familie gecreëerd.

“De komst van een kindje zorgt voor drastische veranderingen bij de nieuwe moeder. In haar emotionele leven, haar rol binnen de groep, ja zelfs haar vrouwelijke identiteit verandert.

Ik onderscheid deze transitieperiode van andere periodes met de term ‘matrescence’ om te benadrukken dat de moeder zich mag en moet concentreren en focussen op haar nieuwe leven.”

— Dana Raphael (1926-2016)


Moederschap

Het moederschap wordt meestal omschreven als een immense ervaring van extreem geluk, vanaf het eerste moment dat je je kindje ziet. Maar ook dat is niet altijd zo. Na de geboorte kun je je verloren voelen tussen wie je was vóór dat je kindje geboren werd en wie je nu denkt te moeten zijn. Het moederschap kan veel van je vergen en leiden tot veel verschillende emoties. Je kunt je angstig, verdriet, depressief, ontevreden en vergeetachtig voelen in plaats van compleet happy en dat kan je het gevoel geven dat er iets mis is met je. Het is echter heel normaal dat je soms last heb van tegenstrijdige gevoelens. Je zwangerschap en de periode na de zwangerschap hoeft geen roze wolk te zijn! Ben je alleen maar angstig, verdriet en/of depressief, dan is je wolk misschien donkergrijs of gitzwart. Trek dan aan de bel bij je verloskundige of huisarts. Er kan dan sprake zijn van een postpartumdepressie (na de zwangerschap) welke vaak niet verdwijnt zonder hulp van buitenaf en hulp wordt je graag geboden.

 

Liefs, Jentje
Verloskundige

 

Bronnen