Ben je ongepland zwanger? Ben je zwanger van een kind met een ernstige ziekte of afwijking? Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. Belangrijk om te weten is dat er, nadat er een besluit gemaakt is, 5 dagen wettelijk verplichte bedenktijd geldt voordat een zwangerschap ook daadwerkelijk afgebroken mag worden. In dit artikel worden de verschillende behandelingen besproken om je zwangerschap af te breken.

 

Wat zijn de verschillende behandelingen om je zwangerschap af te breken?
In Nederland mag je tot de 24e week je zwangerschap laten afbreken. Er zijn verschillende behandelingen om een zwangerschap te beëindigen. Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van hoe lang je zwanger bent:

 • Een overtijdsbehandeling kan als je 16 dagen of minder overtijd bent. ‘Overtijd’ wil zeggen de tijd vanaf de dag waarop je eigenlijk een menstruatie zou moeten hebben. Tijdens de behandeling wordt de baarmoedermond verdoofd en de bevruchte eicel met een dun buisje weggezogen. Je kan een korte, hevige kramp voelen. De behandeling duurt enkele minuten.
 • Als je nog binnen 8 weken na jouw laatste menstruatie zit, kan je kiezen voor de abortuspil. De abortuspil bestaat uit twee medicijnen. Het eerste medicijn heet mifepriston. Dit slik je als je in de kliniek/het ziekenhuis bent. Het zorgt ervoor dat de zwangerschap niet verder groeit en het vruchtje loskomt van de baarmoeder. Het tweede medicijn misprostol krijg je mee naar huis. Dit zijn vier tabletten, die je 8-72 uur later in jouw vagina brengt (net als een tampon). Na het inbrengen krijg je bloedverlies en buikkrampen. Met het bloedverlies komt de zwangerschap mee. Het bloedverlies kan een paar dagen tot twee weken duren.
 • Tussen 8 en 12 weken na het begin van je laatste menstruatie is een zuigcurettage mogelijk. Met een buisje wordt de baarmoeder leeggezogen. Dit kan met een plaatselijke verdoving of onder narcose. Je kunt een korte, hevige pijn voelen, zoals krampen als je ongesteld bent. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.
 • Vanaf 12 weken na het begin van je laatste menstruatie vindt een abortus in een abortuskliniek meestal plaats door de vrucht met operatie-instrumenten weg te halen. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
 • Indien je de zwangerschap vanaf 12 weken afbreekt wegens gevonden afwijkingen bij je kindje, word je in het ziekenhuis behandeld. Daar wordt het in gang gezet met de twee verschillende abortuspillen die hierboven zijn beschreven: mifepriston en misoprostol.

Wat is een obductie?
Als je besloten hebt om je zwangerschap af te breken, omdat je kindje bijvoorbeeld een ernstige ziekte heeft, wordt er besproken of je een obductie wilt laten uitvoeren. Een obductie is een onderzoek van het lichaam van je kindje. Door dit onderzoek kan er meer duidelijkheid worden gekregen over eventuele lichamelijke afwijkingen. De afwijkingen kunnen misschien de herhalingskans bij een eventuele volgende zwangerschap voorspellen.

Ga je na een zwangerschapsafbreking ontzwangeren?
Na een zwangerschapsafbreking ga je net als na een gewone bevalling ontzwangeren. Je gaat een aantal weken vloeien. Het bloedverlies zal na een aantal dagen minder zijn en mag tot maximaal drie weken aanhouden. De melkproductie komt meestal ook op gang, daarom kun je ook last krijgen van stuwing. Stuwing kan geen kwaad. Er is medicatie om stuwing tegen te gaan, maar hier kun je erg misselijk van worden. Je hoeft hier dus geen gebruik van te maken. Het dragen van een goede, strakke sport bh, het gebruik van koude kompressen om de zwelling te verminderen en het afkolven van melk, zijn tips die kunnen helpen om de stuwing tegen te gaan. Pijnstilling in de vorm van ibuprofen en paracetamol mag je ook nemen om de pijnklachten te verminderen.

 

Liefs, Evi
Verloskundige (i.o)

 

Bronnen

 

De twee meest gestelde vragen:

 1. Tot wanneer mag je je zwangerschap afbreken?
  Een zwangerschapsafbreking mag tot de 24e week van de zwangerschap.
 2. Waar kan je een zwangerschapsafbreking laten doen?
  Een zwangerschapsafbreking kan in een abortuskliniek of in het ziekenhuis.