Wanneer je zwanger bent, hoop je natuurlijk dat de hele zwangerschap vlekkeloos verloopt. Zonder al te veel klachten en kwaaltjes. Toch kan dat soms anders lopen dan verwacht. Hier bespreken we pre-eclampsie en het HELLP-syndroom, in de volksmond beter bekend als zwangerschapsvergiftiging. 

 

Hoge bloeddruk

Bij iedere controle bij de verloskundige wordt je bloeddruk gemeten. Dit is belangrijk om in de gaten te houden, omdat een te hoge bloeddruk een goede bloedtoevoer naar de placenta kan belemmeren. Je baby krijgt bij een te hoge bloeddruk verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en kan daardoor niet goed groeien. Een hoge bloeddruk kan ook wijzen op een ander probleem, zoals pre-eclampsie.

Bij een bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg is er sprake van een hoge bloeddruk. Dat kan soms eenmalig zijn, omdat je je misschien heel erg hebt moeten haasten voor je afspraak. De verloskundige zal dit goed in de gaten houden en mogelijk meerdere keren de bloeddruk meten om te zien hoe dit op verschillende momenten is.

Ongeveer 1 op 10 vrouwen heeft last van een blijvende hoge bloeddruk tijdens de eerste zwangerschap.

 

Pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een ziektebeeld wat gekenmerkt wordt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Vaak ontstaat het pas na je 20e zwangerschapsweek. Dat komt omdat er iets mis gaat bij de aanleg van de placenta. En pas na het eerste trimester is er uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen via de placenta naar je kindje. In de wand van je baarmoeder lopen een heleboel opgekrulde bloedvaten. Zodra er een placenta is gevormd, breiden die bloedvaten zich uit. De bloedvaten rollen zich uit en aan het uiteinde worden ze breder, als een soort trechter. Dit gebeurt zodat je zoveel mogelijk bloed kunt uitwisselen met je kindje. Bij pre-eclampsie zijn de uiteinden van de bloedvaten minder goed uitgezet en dus is er een minder grote uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen

Naast een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine, kunnen er nog andere klachten optreden. Hierbij kun je denken aan hoofdpijn, wazig zien, sterretjes zien, pijn in de bovenbuik en een griepachtig gevoel. In een ernstig geval, kun je stuipen krijgen. Vergelijkbaar met een epileptische aanval, zijn er trekkingen in de armen en benen. Als dat gebeurt, is er sprake van eclampsie.

 

HELLP-syndroom

HELLP is een Engelstalige afkorting voor Hemolyse, Elevated Liver enzymes en Low Platelets. Hemolyse betekent dat er een verhoogde afbraak is van bloedcellen. Elevated Liver enzymes wil zeggen dat er een toename is van bepaalde leverenzymen. Je leverfunctie is dus verstoord. En Low Platelets is naar het Nederlands vertaald dat er een tekort is aan bloedplaatjes. Bloedplaatjes hebben een heel belangrijke rol bij het stollen van het bloed. Wanneer je te weinig bloedplaatjes hebt, is de bloedstolling ontregeld en dat kan ervoor zorgen dat je bloed niet goed meer stolt.

Vrouwen met het HELLP syndroom zijn vaak heel erg ziek. Het kan zich vrij snel ontwikkelen. Het ene uur voel je je nog goed en het volgende moment voel je je heel ziek. HELLP syndroom wordt vastgesteld op basis van een bloedonderzoek en je wordt meteen opgenomen in het ziekenhuis.

 

Klachten

Als de bloeddruk veel te hoog is kan dit ook samen gaan met andere klachten, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Wazig zien, lichtflitsen of sterretjes zien
  • Licht slecht kunnen verdragen
  • Misselijk zijn en overgeven
  • Vocht vasthouden in je handen, voeten en gezicht
  • Pijn in de bovenbuik, dat voelt als een riem die te strak is aangetrokken. Soms trekt de pijn door naar de zijkant van je buik
  • Griepachtig gevoel zonder koorts

Als je last hebt van een van deze klachten, is het belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige. Als je bekend bent met een hoge bloeddruk, zal zij je mogelijk doorsturen naar het ziekenhuis zodat je daar verder onderzocht kan worden.

 

Na de bevalling

Afhankelijk van de ernst van de pre-eclampsie kun je na de bevalling met medicijnen naar huis of blijf je nog een paar dagen ter controle in het ziekenhuis.

De meeste klachten die je had zullen na 2 tot 3 dagen weer verdwenen zijn. Zodra de placenta geboren is, is de oorzaak van je klachten weg. Toch duurt het nog een paar dagen voordat je lichaam alles weer op een rijtje heeft. De eerste dagen bestaat er ook nog de kans dat je stuipen krijgt. 48 uur na de bevalling is het gevaar daarop geweken.

Een aantal weken na de bevalling zal er nog een laatste controle zijn om te zien of het lichaam helemaal hersteld is.

Ook emotioneel is er veel voor jou, je partner je je omgeving gebeurd. De een zal het anders ervaren als de ander. Als je behoefte hebt om het te bespreken, praat gerust met je verloskundige of gynaecoloog. Het kan helpen om je verhaal te doen bij mensen die bekend zijn met jouw situatie. Ook als er nog vragen zijn, is het belangrijk dat je hier niet mee blijft lopen.

 

Liefs, Renske
Verloskundige i.o.

 

Bronnen